Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što je koloidno srebro?

Što je koloidno srebro?

Što je koloidno srebro?
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.05.2011.
  • Broj pregleda: 17.574
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Koloidni srebro je popularni alternativni lijek koji je popularnost stekao sredinom devedesetih. To je tekuća suspenzija mikroskopskih čestica srebra, i ta suspenzija čestica srebra je dovoljno mala da prođe kroz ljudske membrane i lako se apsorbira u tijelo. Koloidno srebro je vrlo alkalno i smatra se da jača imunološki sustav i djeluje kao prirodni antibiotik. Poznato je da je u stanju ubiti mnoge bakterije, viruse i mikroorganizme, te je stoga učinkovit u pomaganju kod mnogih medicinskih stanja, uključujući i akne, atletsko stopalo, lišajeve, gljivične infekcije, parazitarne infekcije, ekceme, dijabetes i cistitis.

Koloidno srebro se može uzimati oralno ili primijeniti na rane ili infekcije. Koloidni sprejevi se često koriste za liječenje rana, akni, opeklina ili infekcija kože, a također se mogu primjenjivati oko usta i u stražnjem dijelu grla za liječenje bolesti desni, zadaha iz usta i infekcija grla.

Uporaba srebra kao antiseptika i prirodnog antibiotika seže dugo u povijesti. Mnoge drevne civilizacije, kao što su Grci, Feničani i Rimljani su bile upoznate sa svojstvima srebra koje je pomagalo u kontroli infekcija, liječenja rana i produživanja pohrane hrane i pića. Osim toga, popularna uzrečica „rođen sa srebrnom žlicom u ustima" potječe od bogatih europskih obitelji koje su tijekom srednjeg vijeka i renesanse davale djeci srebrnu žlicu kako bi ih obranili od kuge. Slično tome, krave se muzu u srebrne kante, jer će srebro pomoći da mlijeko duže ostane svježe.

Ruski car Aleksandar I., vodu za vojsku je držao u kantama obloženim srebrom, tako da njegovi vojnici ne obole od riječne ili jezerske vode. Rani doseljenici u Sjevernoj Americi imali su običaj bacanja srebrnog dolara u vodu, jer su vjerovali da antibakterijski učinci srebra pomažu zadržati vodu sigurnom za piće.

Za koloidno srebro se misli da sprječava infekcije i djeluje kao prirodni antibiotik. To čini djelujući kao katalizator. Bakterije, gljivice i virusi sadrže enzim koji im je potreban da metaboliziraju kisik, a koloidno srebro slabi enzim i time uništava mikroorganizme i sprječava njihov utjecaj u ljudskom tijelu. Međutim, za razliku od farmaceutskih antibiotika, koloidno srebro ne uzrokuje štetu na dobrim bakterijama. Prije nego je uporaba antibiotika postala široko rasprostranjena sredinom dvadesetog stoljeća, koloidno srebro je koristila medicinska struka u kontroli bakterija i virusa, ali u tim danima bilo je vrlo skupo za proizvodnju. Antibiotici su bili jeftiniji za proizvodnju i distribuciju, pa je interes za koloidno srebro postupno opadao. Koloidno srebro se ne smatra toksičnim za ljude, životinje ili biljke, ukoliko se ne uzima previše na duži vremenski period.

Ako uzmete previše koloidnog srebra, koža i nokti mogu poprimiti plavičastu nijansu, što je rezultat viška srebra pohranjenog u tkivima. To stanje se naziva argirija i može se ublažiti ako se smanji ili potpuno zaustavi unos koloidnog srebra. Argirija se najčešće vidi kod rudara u rudnicima srebra. Iako se općenito misli da znatne količine srebra uzrokuju argiriju, ona u ljudskom tijelu obično ne uzrokuje nikakve ozbiljne dugoročne zdravstvene probleme. Kao i kod svih dijetetskih dodataka i komplementarnih lijekova, trebali biste konzultirati svog liječnika prije nego što ih počnete uzimati!

Ostale moguće nuspojave su:

  • Neurološki problemi, kao što su napadaji.
  • Oštećenja bubrega.
  • Želučani problemi.
  • Glavobolja.
  • Umor.
  • Opća iritacija kože.


Ako želite probati koloidno srebro i otkriti njegove zdravstvene koristi, naći ćete da je koloidni srebro lako dostupno u mnogim trgovinama zdrave hrane.

Komentari

Najnovije

Najčitanije