Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što je mišja groznica?

Što je mišja groznica?

Što je mišja groznica?
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 102
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Simptomi bolesti

Mišja groznica je bolest popraćena vrućicom, oštećenjem rada bubrega te drugim smetnjama koje ponekad mogu biti jako ozbiljne te zahtijevaju potrebu kliničkog liječenja. Do zaraze dolazi ukoliko je osoba u izravnom ili neposrednom kontaktu sa šumskim glodavcima i njihovim izlučevinama, mokraćom, izmetom. Zaraza je također moguća i putem udisanja prašine iz prostora u kojem su prijenosnici boravili. Na brojnost miševa mogu utjecati razni ekološki čimbenici među njima prehrambeni, klimatski i drugi, dijelom i nepoznati, pa se ona često ne može objasniti, a niti prognozirati.

Uzročnici bolesti

Uzročnik ove bolesti je virus iz skupine Hanta-virusa, rasprostranjenih u nekoliko svojih varijeteta (serotipovi, vrste) u raznim dijelovima svijeta, u Europi od Skandinavije do njenog juga. Virus prirodno kruži i održava se među malim šumskim glodavcima. Kod nas su to najviše riđa voluharica (Clethrionomys glareolus) i žutogrli miš (Apodemus flavicollis), a uz njih u manjoj mjeri šumski miš (Apodemus sylvaticus), poljski miš (Apodemus agrarius) te livadna voluharica (Microtus agrestis). Ta infekcija za njih nije pogubna, no čini ih izlučivačima virusa u okolinu, najviše mokraćom i izmetom. Ukoliko osobe ulaze u prostor prirodnog staništa spomenutih životinja mogućnost zaraze je naravno veća. Najčešće obolijevaju ljudi koji dolaze u neposredan kontakt sa zaraženom životinjom a to su primjerice radnici u polju, lovci, poljoprivrednici...

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije