Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što su limfne žlijezde i zašto postaju natečene?

Što su limfne žlijezde i zašto postaju natečene?

Što su limfne žlijezde i zašto postaju natečene?
  • Objavljeno: Srijeda, 20.01.2016.
  • Broj pregleda: 3.033
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Limfni sustav je organski sustav koji se sastoji od limfe i limfnih žila. Ima tri glavne funkcije: dio je imunološkog sustava, održava ravnotežu tjelesnih tekućina i neophodan je za pravilnu apsorpciju nutritivnih spojeva.

Limfni sustav funkcionira po sličnom principu kao i krvožilni sustav, točnije, cirkulacija krvi. To je sustav kroz koji kola tekućina poznata pod nazivom limfa.

Žile kroz koje kola limfa odvode višak tekućine iz tkiva prema limfnim žlijezdama. One su odgovorne za filtriranje limfe. Natečene limfne žlijezde su posljedica infekcije limfnih žlijezdi ili okolnog tkiva.

Limfne žile su povezane s gotovo svim tkivima i odvode suvišnu tekućinu iz tkiva. Za razliku od krvotoka, gdje srce pumpa krv, kod limfnog sustava niti jedan organ ne pokreće limfu. Ono što pokreće limfu su skeletni mišići i tjelesni pokreti.

Limfne žile su povezane s tonzilama, slezenom i timusom. Glavna uloga slezene je održavanje ravnoteže među krvnim stanicama. Primjerice, slezena će uništiti bolesne crvene krvne stanice. Timus je zaslužan za proizvodnju i uništavanje stanica imunološkog sustava i direktno je povezan s radom imunološkog sustava.

Uloga limfnog sustava

Jedna od glavnih uloga limfnog sustava je održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina. Limfne žile vraćaju suvišnu tekućinu i proteine iz tkiva. To je tekućina koja se nakupila u prostorima i šupljinama, odnosno, u sitnim razmacima između stanica.

Količina vraćene limfe dnevno iznosi oko 2 do 3 litre. To uključuje i proteine koji su preveliki da bi ušli u krvne žile. Iako nije važan kao krvotok, bez limfnog sustava bi osoba umrla unutar nekoliko dana.

Pročitajte kako limfni sustav čuva vaše zdravlje.

Limfni sustav apsorbira gotovo sve masti iz probavnog sustava. Ima sitne žile koje apsorbiraju masti i vitamine topive u vodi.

Limfni sustav je jedan od najvažnijih dijelova imunološkog sustava i uvelike utječe na to kako imunološki sustav reagira na bakterije i viruse.

Limfne žlijezde i natečeni limfni čvorovi

Limfni čvorovi su dio limfnog sustava. Prenose limfnu tekućinu, otpadne i hranjive tvari. U obliku su graha i nalaze se u cijelom tijelu. Limfni čvorovi limfocitima pružaju potrebne uvjete za borbu protiv vanjskih tijela. Kada se limfociti aktiviraju, tada ulaze u krvotok i bore se protiv infekcije. Limfni čvorovi mogu postati natečeni kada je u tijelu prisutna infekcija. Primjerice, kod infekcije grla dolazi do naticanja limfnih čvorova na području grla. Limfni čvorovi mogu postati natečeni zbog dva različita razloga:

Reakcija na infekciju

Limfni čvorovi natiču jer reagiraju na strana tijela koja su stanice imunološkog sustava prepoznale i žele ukloniti.

Infekcija samih limfnih čvorova

Obično je posljedica ozbiljnih zdravstvenih problema i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i antibiotsku terapiju.

Saznajte što su infekcije i kako ih spriječiti!

Stručnjaci ističu da sve osobe koje su dobrog zdravstvenog stanja za vrijeme gripe i prehlade imaju natečene limfne žlijezde, nemaju razloga za brigu. Natečene limfne žlijezde su najčešće posljedica virusne infekcije poznate kao mononukleoza.

Ako ste primijetili natečenost limfnih žlijezdi, ali nemate druge simptome infekcija, svakako se obratite liječniku, naročito ako je natečenost popraćena naglim mršavljenjem ili znojenjem tijekom spavanja.

Limfne žlijezde su vrlo često natečene kod djece jer se njihov imunološki sustav tek razvija. Tonzilitis se najčešće javlja kod djece. Riječ je o natečenosti limfnih žlijezda kao posljedici borbe protiv virusne infekcije.

Komentari

Najnovije

Najčitanije