Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što sve trebate znati o shizofreniji?

Što sve trebate znati o shizofreniji?

Što sve trebate znati o shizofreniji?
  • Objavljeno: Subota, 30.01.2016.
  • Broj pregleda: 2.864
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Shizofrenija je kronični poremećaj mozga koji zahvaća oko 2% ukupnog svjetskog stanovništva. Za nju ne postoji lijek, ali postoje terapije koje mogu značajno ublažiti simptome.

Simptomi shizofrenije mogu biti:

  • halucinacije
  • zablude
  • paranoja.

Neki simptomi, kao što su manjak zadovoljstva životom i društvena izolacija, mogu biti jako slični simptomima depresije.

Što uzrokuje shizofreniju?

Točan uzrok nije poznat, ali znanstvenici vjeruju da geni i okolina igraju ključnu ulogu. Unutar mozga, razina dopamina i glutamata može biti izvan ravnoteže. Razina aktivnosti pojedinih dijelova mozga također može biti viša ili niža od normalne.

Tko dobiva shizofreniju?

Shizofrenija se javlja kod muškaraca i žena podjednako. Javlja se kod gotovo svih etničkih skupina podjednako. Simptomi obično počinju u dobi između 16. i 30. godine. Početak simptoma se nešto ranije javlja kod muškaraca. Shizofrenija rijetko počinje u djetinjstvu ili nakon 45. godine. Osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju slučajeve shizofrenije pripadaju rizičnoj skupini.

Provjerite mitove i činjenice o shizofreniji!

Kako shizofrenija utječe na misli?

Osobe koje boluju od shizofrenije često imaju abnormalan način razmišljanja. Imaju problema kod organiziranja vlastitih misli i logičkog povezivanja. Ponekad imaju veliki broj nepovezanih misli. Unatoč uvriježenom mišljenju, shizofrenija nije poremećaj identiteta (poremećaj višestruke osobnosti).

Kako shizofrenija utječe na ponašanje ?

Shizofrenija može značajno utjecati na ponašanje. Oboljele osobe često mogu pričati nesuvislo, biti uzrujane i naglo mijenjati raspoloženja. Mogu imati poteškoća s održavanjem osobne higijene i svakodnevnih obaveza. Postoji zabluda da su oboljele osobe nasilne. To može biti slučaj, ali se uz adekvatnu terapiju i taj simptom može uspješno riješiti.

Kako shizofrenija utječe na radnu sposobnost?

Osobe koje boluju od shizofrenije često imaju problema s pronalaženjem ili zadržavanjem posla. To je zbog djelomično narušenog normalnog načina razmišljanja, koncentracije i komunikacije. No, to također proizlazi iz činjenice da su simptomi počeli u ranijoj dobi i ometali obrazovanje i osposobljavanje za posao.

Kako shizofrenija utječe na međuljudske odnose?

Međuljudski odnosi za osobe koje boluju od shizofrenije mogu biti pravi izazov. Njihova neobična razmišljanja i ponašanje mogu udaljiti prijatelje, suradnike i članove obitelji. Pridržavanje propisane terapije može značajno pomoći u tome.

Kako shizofrenija utječe na trudnoću?

Većina lijekova, koji se koriste za liječenje shizofrenije, ne narušava zdravlje majke ni bebe. Ne povećavaju rizik od nastanka urođenih poremećaja. O uzimanju lijekova tijekom trudnoće se svakako treba posavjetovati s liječnikom.

Komentari

Najnovije

Najčitanije