Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što treba znati o napadajima panike?

Što treba znati o napadajima panike?

Što treba znati o napadajima panike?
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.022
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Procjenjuje se da jedna od 20 osoba pati od teške anksioznosti ili neuroze te se često brine i živcira oko svakodnevnih stvari koje drugima katkad izgledaju trivijalne. Mnoge od njih imaju i napadaje panike - što je to točno?

Riječ je o podmuklom i potencijalno vrlo opasnom psihičkom poremećaju. Napadaji panike najčešće se događaju bez ikakve najave i gotovo ih je nemoguće predvidjeti, osobito za onoga tko nije niti svjestan da pati od tjeskobe ili nekog srodnog psihičkog stanja, a takvih je puno.

U osnovi, napadaji panike su oblik straha, u ovom slučaju zapravo strah od straha samog po sebi. Umjesto da se bojimo nečega što možemo identificirati i što kod nas izaziva strah i strepnju čim se nađemo u blizini - bilo u fizičkom ili apstraktnom smislu - oni koji pate od napadaja panike osjećaju intenzivan strah od nepoznatog izvora. U neku ruku, njihov strah je autogeneriran, odnosno nastaje u njima samima.

Glavni problem je u tome što napadaj panike može izrazito nalikovati srčanom udaru, što samo pojačava strah i osjećaj izgubljenosti kod zahvaćene osobe. Među najčešćim simptomima su nesvjestica, mučnina, ubrzani otkucaji srca, znojenje, bolovi u grudima, poteškoće u disanju, svrbež u prstima te općenito problemi s osjetilima, kao što su zamagljen vid i "zvonjava" ili pištanje u ušima.

Ti simptomi mogu biti vrlo intenzivni i doći neočekivano tako da osoba može pomisliti da doživljava srčani udar ili da umire. Često su vrlo zastrašujući i mogu u potpunosti onemogućiti normalno funkcioniranje osobe, pa i paralizirati je. Ako se događaju često, u velikom broju slučaja dolazi do razvijanja depresije ili neke druge vrste psihoze.

Iako danas postoji čitav niz medicinskih tretmana za napadaje panike - od vježbi meditacije do seansi s psihoterapeutom - za mnoge ljude prilično je teško povratiti kontrolu nad ovim stanjem jednom kada se pojavi. Istraživanja su pokazala da su oba glavna pristupa učinkovita u dijelu slučajeva, a njihova kombinacija je najčešće i najučinkovitija. Lijekovi kojima je dokazana dugoročna učinkovitost naprosto ne postoje - ali i oni mogu pomoći, barem na polju autosugestije ili u vezi s potencijalnom ili već nastalom depresijom. S druge strane, poznato je da antidepresivi mogu izazvati psihičku, pa i tjelesnu ovisnost pacijenta...

U svakom slučaju, kod ovog oblika psihičkog poremećaja posebno je važno da što prije prepoznate događa li se vama, jer tako ćete možda biti svjesni kada se idući put pojave simptomi i moći ćete si pomoći.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije