Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što trebate znati o HIV-u?

Što trebate znati o HIV-u?

Što trebate znati o HIV-u?
  • Objavljeno: Srijeda, 02.12.2015.
  • Broj pregleda: 1.211
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Virus ljudske imunodeficijencije (HIV) napada imunološki sustav i povećava rizik od nastanka infekcija i različitih vrsta raka. Može se kontrolirati antivirusnim lijekovima, ali trenutno lijek za HIV ne postoji.

Faktori rizika

Vodeći faktor rizika za nastanak HIV -a je nezaštićeni spolni odnos s osobom koja je HIV pozitivna. HIV se može širiti svim oblicima spolnog kontakta, uključujući vaginalni, analni i oralni seks.

Povećan rizik od nastanka HIV-a imaju i osobe koje koriste intravenozne droge ili boluju od drugih spolnih bolesti. Muškarci koji nisu obrezani imaju veći rizik od nastanka HIV-a, u odnosu na obrezane muškarce.

Provjerite koja su česta pitanja o HIV-u/AIDS-u!

Kako se HIV prenosi?

HIV se prenosi razmjenom tjelesnih tekućina, uključujući:

  • krv
  • spermu
  • vaginalni i rektalni iscjedak
  • majčino mlijeko.

Ove tjelesne tekućine mogu imati visoku koncentraciju virusa. Druge tjelesne tekućine, kao što je amnionska tekućina i leđna moždina također mogu imati visoku koncentraciju virusa, što povećava rizik od zaraze virusom kod zdravstvenih djelatnika.

Pročitajte kako HIV utječe na tijelo.

Slina, urin, suze i izmet ne prenose HIV, osim ako su pomiješane sa zaraženom krvlju. Dijeljenje zaraženih igala je jedan od uobičajenih načina prijenosa HIV-a kod osoba koje koriste intravenozne droge.

Zaražena majka može prenijeti HIV na dijete putem posteljice i putem dojenja. HIV se može prenijeti i transfuzijom krvi, ali je ovo jedan od najrjeđih načina prijenosa HIV-a.

Saznajte sve o testiranju na HIV!

Kako se zaštititi od zaraze HIV-om?

Prakticiranje sigurnog seksa je najsigurniji način da spriječite nastanak HIV-a. Koristite kondom tijekom vaginalnog, analnog i oralnog seksa svaki put kako biste smanjili rizik. Ovo naročito vrijedi za osobe koje često mijenjaju spolne partnere i nisu u monogamnom odnosu.

Seks nije jedini način prijenosa HIV-a. Ako koristite intravenozne droge, najbolje bi bilo da potražite pomoć za odvikavanje, a definitivno izbjegavajte dijeljenje igala.

Provjerite koji su simptomi zaraze HIV-om!

Trudnice zaražene HIV-om trebaju potražiti liječničku pomoći čim saznaju za trudnoću kako bi smanjile rizik od prijenosa HIV-a na bebu. Obrezani muškarci imaju manji rizik od nastanka HIV-a pa stručnjaci preporučuju obrezivanje svim muškarcima koji pripadaju rizičnim skupinama.

Prognoza

Prije nekoliko desetljeća je HIV rezultirao smrću. Ljudi nisu bili svjesni faktora rizika, a također nisu bili dostupni lijekovi za kontrolu HIV-a. Kako je medicina uznapredovala, tako osoba zaražena HIV-om može živjeti dulje i kvalitetnije.

Istraživanja su pokazala da HIV pozitivna osoba može živjeti jednako kvalitetno i dugi uz odgovarajuću terapiju i usvajanje odgovarajućih životnih navika. Ne samo da može živjeti jednako dugo kao i HIV negativna osoba, već kvaliteta života može ostati na visokoj razini.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije