Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Suhe oči

Suhe oči

Suhe oči
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.05.2009.
  • Broj pregleda: 3.205
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnogi korisnici računala već nakon nekoliko sati provedenih pred monitorom imaju probleme sa očima. Oči postaju crvene, peku, svaki treptaj oka boli i postoji stalni osjećaj da je zrnce pijeska na oku, ponekad natiču kapci. Iako se oči jako suhe, dovoljan je nalet vjetra da istog trenutka počnu nekontrolirano kapati suze iz očiju.

Suhe oči ili stručno sicca sindrom su u stvari kompleksno oboljenje očiju koje ima različite uzroke. Smetnje su različite, od lakšeg osjećaja neugodnosti do teških oštećenja oka.

Suze su tečnost sastavljena od vode, masti i sluzi, a njihova funkcija je zaštita oka, te njegovo vlaženje i podmazivanje. Različiti faktori dovode do ili smanjene produkcije suza ili do promjene u njenom sastavu. Time se površina oka ne vlaži dovoljno i suši se. Nove studije pokazuju da obe varijante, ili manjak tečnosti ili smanjena kvaliteta iste, mogu dovesti do upale koja smanjuje osjetljivost oka na suhoću. Time tijelo luči još manje tečnosti i površina oka se dugoročno šteti i lakše dolazi do upala.

Pored toga i rijetko treptanja, na primjer za vrijeme rada pred monitorom, dovodi do isušivanja očiju.

Ova pojava se ne smije potiskivati i zanemariti, jer postoji opasnost da se površina oka isuši i time postane puno osjetljivija na infekcije prouzrokovane bakterijama i virusima.

Dugoročno gledano, postoji velika opasnost gubljenja vida. Zbog svega toga se svim osobama sa ovim problemom preporučuje da što prije odu kod okuliste.

Najveći problem je naći uzrok nastanka bolesti. Čest uzrok su rad za računalom, suhi zrak u prostorijama prouzorkovan grijanjem, dim cigareta i ispušni plinovi, nošenje kontaktnih leća. Također u starosti dolazi do smanjenja produkcije suza, posebno kod žena gdje se pretpostavlja da je to povezano sa hormonalnim promjenama nakon klimakterija.

Ali suhe oči su isto tako i alarmni signali tijela za bolesti kao što su reuma, bolesti štitnjače, virusne infekcije ili dijabetes. Mnoge alergije su također praćene simptomom suhih očiju.

Neki lijekovi, kao što su beta blokeri, antidepresivi ili kontraceptivne pilule mogu prouzročiti sušenje očiju.

Da bi se poteškoće otklonile ili bar smanjile, prvo je potrebno odstraniti vanjske negativne faktore. Na primjer izbjegavati prostorije u kojima se puši, prestati pušiti, izbjegavati prostorije sa isušenim zrakom (grijanje i klima uređaji).

Kada grijete, obavezno često zračite prostorije, a pored radijatora ili peći stavite posudu sa vodom koja će ublažiti suhoću zraka.

Terapeutski se koriste kapi za oči koje čine zamjenu za prirodne suze. Tko ima osjetljive oči i tko stalno mora kapati zamjenu za vlastite suze, najbolje je da koristi kapi bez konzervansa.

Pored toga se prirodna količina suza povećava ukoliko liječnik začepi odvodne suzne kanale i time omogući duže zadržavanje suzne tečnosti u oku.

U svakom slučaju je potrebno strpljenje, jer ova kronična bolest se ne može tako brzo odstraniti. Ne postoje nikakve čarobne kapi koje za jedan dan riješe problem.

Komentari

Najnovije

Najčitanije