Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vaše tijelo tijekom gripe

Vaše tijelo tijekom gripe

Vaše tijelo tijekom gripe
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.12.2014.
  • Broj pregleda: 39
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U prvih nekoliko sati

Svaki put kada bolesna osoba kihne, oslobađa čak 2000 različitih virusa. Ako udahnete samo jedan ili dotaknete predmet koji je zaražen, a potom rukama trljate oči ili nos, virusi će putovati vašim dišnim sustavom. Za razliku od virusa prehlade, koji napadaju nos i grlo, virus gripe može doći i do pluća.

Imunološki sustav odmah kreće u obranu. Počinje oslobađati antitijela i T stanice koje uništavaju viruse. Ako ste cijepljeni protiv gripe, tijelo će već imati razvijena specifična antitijela potrebna za obranu od virusa gripe.

Sljedeća 2 dana

Virus se širi vašim tijelom. Inficirane stanice se krvotokom šire posvuda. Sada ste zarazni, što znači da uvijek trebate kihnuti u rupčić ili maramicu.

Do 4 dana

Vaš imunološki sustav se ne može nositi s virusom gripe koji se tako brzo širi. Simptomi su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i hladan znoj.

Simptome ne uzrokuje virus, već upala koja je rezultat rada imunološkog sustava. Cjelokupna energija organizma se troši na borbu protiv gripe, stoga i najjednostavniji pokreti mogu biti otežani.

Kako bi tijelo spriječilo inficiranje pluća, dolazi do suhog kašlja. Grlo će biti iritirano, što može uzrokovati iskašljavanje sluzi.

Idućih 3 do 5 dana

Jedino što vam trenutno pomaže su antitijela i T stanice koje se fokusiraju na virus i pokušavaju ga uništiti. Odmarajte u krevetu i pijte puno tekućine.

Ako zbilja nemate sreće, inače bezopasne bakterije su pronašle svoj put u  pluća i povećavaju rizik od nastanka pneumonije.

Nakon tjedan dana

Pretpostavimo da ste izbjegli pneumoniju. Imunološki sustav svoju borbu konačno privodi kraju. Upala se smiruje, kao i svi simptomi.

No, velika je vjerojatnost da ste još uvijek zarazni. Može proći i do tjedan dana da se ponovno počnete osjećati normalno, odnosno, zdravo.

Prevencija

To što ste jednom preboljeli gripu, ne znači da ste zaštićeni. Trebate poduzeti sve mjere opreza ako želite da vas gripa zaobiđe. Perite ruke što češće i izbjegavajte dodirivanje lica.

Jedan od najboljih načina sprječavanja nastanak gripe jest cijepljenje kojim se u vaše tijelo ubrizgavaju mrtvi virusi gripe, a potom tijelo prema njima stvara otpor, odnosno antitijela koja će vas štititi tijekom cijele sezone.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije