Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Visina krvnog tlaka

  • Objavljeno: 11.03.2009.
  • Izmjena: 21.08.2015.

Visina krvnog tlaka

Visina krvnog tlaka
Visina krvnog tlaka

Što znače brojke

Visina krvnoga tlaka određuje se mjerenjem tlaka u arterijama. To se radi pomoću tlakomjera. Tlakomjer se sastoji od orukvice koja se omota oko nadlaktice i može se napuhati, zračne pumpe i standardiziranog mjerača tlaka ili digitalnog mjerača.

Krvni tlak se izražava u milimetrima žive (mm Hg). Mjera se odnosi na to koliko visoko tlak u arterijama može podići živu na tlakomjeru.

Dvije brojke

Izmjereni tlak izražavaju dvije brojke. Obje su jednako važne. Prva je sistolički tlak - količina tlaka u arterijama kad srce steže (što se zove sistola) i otpušta krv u aortu. Drugi broj je dijastolički tlak, koji pokazuje koliko tlaka ostaje u arterijama između otkucaja kada se srce opušta i kad se puni krvlju (što se naziva dijastola) Svrčani se mišić mora potpuno opustiti prije nego što se može ponovno stegnuti. Tijekom tog vremena, krvni se tlak snižava.

Dvije brojke obično se pišu u obliku razlomka. Sistolički tlak nalazi se iznad dijastoličkog ili s lijeve strane, a dijastolički ispod ili s desne strane. U govoru se koristi riječ kroz koja povezuje dvije brojke. Na primjer, ako je sistolički tlak 115 mm Hg, a dijastolièki 82 mm Hg, onda se to izražava kao 115/82 ili 115 kroz 82.

Tijekom sistole srčani mišić istiskuje krv iz klijetki. Krv na desnoj strani srca odlazi u pluća, a krv na lijevoj strani upumpava se u veliku srčanu žilu (aorta) i puni arterije, Tijekom dijastole (desno), srčani se mišić opušta i širi kako bi krv utjecala iz srčanih pretklijetki(atrija) u srčane klijetke.

U prvih nekoliko mjeseci nakon roðenja krvni je tlak dojenčeta oko 100/65 mm Hg ili 100 kroz 65. Tijekom djetinjstva tlak polako raste. Normalni krvni tlak u odraslih iznosi 119/79 mm Hg ili niži. Ako je sistolički tlak između 120 i 139 mm Hg, a dijastolički izmeðu 80 i 89 mm Hg govorimo o kategoriji koju nazivamo predhipertenzija.

Ako imate predhipertenziju, to znači da vam je krvni tlak povišen iznad normalnoga, ali još uvijek nije dostigao granicu visokog tlaka. Predhipertenzija bi trebala poslužiti kao upozorenje da je vrijeme za promjene u načinu života koje će pridonijeti sniženju tlaka. Ako imate predhipertenziju tada je u vas povećani rizik od nastanka srčano-krvnožilnih bolesti, bolesti bubrega i moždane kapi.

Idealan ili normalan tlak za odraslu osobu, bez obzira na dob, jest 119/79 mm Hg ili niži. To je cilj kojemu treba težiti, ako je moguće. U osoba koje uzimaju lijekove za visoki tlak, tako nizak tlak može biti neprimjeren ili ga ne mogu podnijeti.

Tagovi:

Komentari

Najnovije

Najčitanije