Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamini za dijabetičare

Vitamini za dijabetičare

Vitamini za dijabetičare
  • Objavljeno: Srijeda, 07.03.2012.
  • Broj pregleda: 8.910
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako vam je dijagnosticiran dijabetes tipa 1 morate to shvatiti ozbiljno. Povremena kontrola razine šećera u krvi neće vam pomoći da ostanete zdravi i jaki. Dobra vijest je da možete naučiti upravljati svojim dijabetesom i smanjiti rizik od dugoročnih zdravstvenih komplikacija.

Naučite sve o dijabetesu

U vrijeme dijagnoze, većina ljudi ni ne zna sve o bolesti i pokušavaju naučiti sve što mogu o upravljanju dijabetesom. No, na žalost, mnogi prestaju učiti nakon prvih nekoliko mjeseci, a jednostavno ne znaju dovoljno. Nemojte učiniti tu vrlo čestu pogrešku. Što ste više informirani moći ćete bolje upravljati svojim stanjem. Za više informacija posjetite www.dijabetes.hr.

Svaki dan brinite o sebi

Četiri stupa upravljanja dijabetesom su inzulin, prehrana, vježbanje i testiranje glukoze. Redovito testiranje krvi je jedini siguran način da saznate upravljate li dobro svojim stanjem. Važno je zapamtiti da savršenstvo nije cilj. Nijedna osoba s dijabetesom tipa 1 nema iste razine glukoze u krvi cijelo vrijeme. Kada imate loš dan, pokušajte razumjeti što je pošlo po zlu i budite bolji idući dan.

Saznajte kako upravljati stresom

Kada ste pod stresom, vaše tijelo reagira pohranom šećera u krvotok. To može povećati razinu šećera u krvi. Naučite slušati svoje tijelo kako bi uočili rane znakove stresa i pokušajte razne tehnike opuštanja (duboko disanje, vježbe, meditaciju) u borbi protiv stresa.

Pitajte za pomoć

Ako želite živjeti sa šećernom bolešću, trebat će vam pomoć drugih. Ne bojte se pitati članove obitelji, prijatelje i liječnike za pomoć. Dakle, tražeći ono što trebate,vodite brigu o sebi, ali i pokazujete drugima da oni mogu učiniti isto.

Planiranje obroka

Planiranje obroka je važan dio upravljanja dijabetesom. Razlog zašto morate slijediti plan obroka je da postignete ravnotežu između inzulina i hrane koju jedete. Zapamtite, hrana povećava razinu glukoze, inzulin ju smanjuje. I ne vjerujte starom mitu koji kaže da ne možete jesti ništa slatko ili morate odustati od svoje omiljene hrane. Istina je, morate paziti što jedete, ali to ne znači da nešto nikako ne smijete jesti.

Fizička aktivnost

Vježba djeluje na sličan način kao i inzulin, a to znači da smanjuje količinu glukoze u krvi. To nije zamjena za inzulin, nego dodatan zdrav način za smanjenje glukoze.

Još jedna korist od redovnih aktivnosti je da vam pomaže postići idealnu tjelesnu težinu. A što ste bliže idealnoj težini, vaše tijelo će bolje koristiti inzulin koji uzimate. No, prije početka konzultirajte svog liječnika.

Vitamini za dijabetičare

Jedna tableta Doppelherz® system zadovoljava potrebe oboljelih za vitaminima, mineralima i mikroelementima 

Budući da se dijabetičari moraju pridržavati posebnih dijeta, prehranom često ne unose dovoljne količine vitamina i minerala. Zbog šećerne bolesti povećane su i potrebe za tim vitalno važnim prehrambenim tvarima. 
Stoga je razvijena posebna formula Doppelherz® system Vitamina za dijabetičare, koja sadrži prijeko potrebne dodatke prehrani za bolesnike sa šećernom bolesti. Jedna tableta dnevno pokriva potrebe oboljelih od šećerne bolesti za vitaminima, mineralima i elementima u tragovima - cinkom, kromom i selenom. 
Šećerna bolest povećava mogućnost oksidativnih oštećenja, što može izazvati i druge poremećaje. Da bi se zaštitile stanice, važno je uzimati antioksidante (vitamine C i E te element u tragovima selen) prehranom ili kao nadopunu prehrani.

Vrlo je bitna i dobra opskrba vitaminima B skupine, jer su oni nužni za metabolizam ugljikohidrata i proizvodnju energije potrebne za funkcioniranje svih organa u tijelu. Utvrđeno je da pridonose i zdravlju središnjega živčanog sustava. 
Ova formula sadrži i elemente u tragovima krom i cink te mineral magnezij, koji su bitni za održavanje vrijednosti šećera u krvi. Krom povećava aktivnost hormona inzulina i tako smanjuje količinu inzulina potrebnu za održavanje normalne razine šećera u krvi. Ujedno omogućava bolji prijenos šećera iz krvi u stanice tkiva. 

Zadovoljavanje povećanih potreba za vitaminima, mineralima i elementima u tragovima uzimanjem Doppelherz® system Vitamina za dijabetičare ne može zamijeniti propisano liječenje. Treba se pridržavati savjeta o preporučenoj prehrani, provoditi tjelesnu aktivnost, održavati tjelesnu težinu i redovito uzimati terapiju koju je propisao liječnik.

 

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 765
fax: +385 1 6595 700
mob: +385 91 3707 034
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije