Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto je kalcij toliko važan?

Zašto je kalcij toliko važan?

Zašto je kalcij toliko važan?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.05.2013.
  • Broj pregleda: 1.502
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Minerali su anorganski elementi koje, poput vitamina, tijelo ne može samo proizvoditi nego ih u dovoljnoj količini moramo unositi u organizam prehranom ili dodacima prehrani.

Nema gotovo nijednoga kemijskog procesa u tijelu koji ne ovisi o jednom od vitamina ili minerala, tako da minerali u tijelu nisu ništa manje važni od vitamina, a nedostatak može proizvesti mnoge poremećaje. Uz to što su dijelovi enzima i koenzima potrebnih za biokemijske procese, oni su građevni materijal mnogih tkiva kao što su kosti, zubi, kosa, nokti i mnoga druga.

Kalcij je mineral o kojem se najviše govori. Među najrasprostranjenijim je elementima na zemlji, a u odraslome ljudskom tijelu ima ga oko 1,2 kilograma.

Oko 99 posto kalcija nalazi se u kostima i zubima. Procijenjeno je da oko 700 miligrama kalcija svakodnevno izlazi iz kosti i ulazi u njih. Za razliku od kalcija u kostima, kalcij u zubima se ne obnavlja, pa se zubi ne liječe i ne obnavljaju sami od sebe. No, kosti se mogu obnavljati, što je dobro zapamtiti u slučaju prijeloma i bolesti kostiju kao što je osteoporoza.

Ostatak od oko jedan posto kalcija nalazi se u krvi, limfi i tjelesnim tekućinama, gdje je prijeko potreban za propusnost staničnih membrana, zgrušavanje krvi, prijenos poruka između živaca i kontrakciju mišića. Također, s natrijem, kalijem i magnezijem regulira krvni tlak i ravnotežu vode u tijelu.

Sve te funkcije izvan kostiju nužne su za život i zato ako dođe do manjka kalcija za te funkcije, on se izvlači iz svojih spremišta u kojima služi kao građevni materijal, a to su kosti. Tako nastaje osteoporoza, bolest smanjenja koštane mase.
S obzirom na to da su kosti dinamično tkivo i stalno se obnavljaju, unošenje dovoljnih količina kalcija ne samo da uvelike može spriječiti nastajanje osteoporoze i osteomalacije, gubitka koštane mase, nego i znatno smanjiti rizik od nastanka nekih oblika raka (ponajprije raka debelog crijeva), povišenoga krvnog tlaka i drugih poremećaja.

Manjak kalcija

Kako kalcij ima ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, njegov manjak može uzrokovati razne poremećaje. Prvo, ako ga nema dovoljno u krvi, crpi se iz spremišta u kostima, što uzrokuje smanjenje koštane mase. Nadalje, nedostatak može proizvesti poremećaje u živcima i mišićima, povišeni krvni tlak, depresiju i druge slične poremećaje te različite alergije.

Među ozbiljne poremećaje koji mogu nastati zbog manjka kalcija ubraja se i predeklampsija u trudnoći, koja se može razviti u eklampsiju, tj. toksemiju u trudnoći. To je pojava edema, glavobolje, mučnine, povišenoga krvnog tlaka i konvulzija u zadnjim stadijima trudnoće, a koji mogu biti fatalni za majku i plod.

Calcimed D3 su prve šumeće tablete kalcija na hrvatskom tržištu obogaćene vitaminom D3. U ovoj inteligentnoj kombinaciji odnos kalcija i vitamina D3 možemo slikovito prikazati pomoću zaključanih vrata i ključa: vitamin D3 je ključ koji "otvara vrata" na sluznici crijeva, jer njegova aktivna proteinska forma veže kalcij i omogućava lakše napuštanje probavnog sustava, odnosno ulazak u krvotok. Također, u bubrezima potpomaže resorpciju kalcija koji bi se inače neiskorišten odstranio putem mokraće.

Jeste li znali da žena u menopauzi gubi 1-3% svoje koštane mase godišnje i da se gustoća kostiju prirodno počinje smanjivati već nakon 30-te godine života? Možemo reći kako je kalcij bitan dio programa prevencije i liječenja osteoporoze, a kombinacija s vitaminom D3 presudna je u očuvanju čvrstoće kostiju i prevenciji prijeloma kostiju uzrokovanih osteoporozom.

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 765
fax: +385 1 6595 700
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

Komentari

Najnovije

Najčitanije