Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zdrava kralježnica je ključna za dobro zdravlje

Zdrava kralježnica je ključna za dobro zdravlje

Zdrava kralježnica je ključna za dobro zdravlje
  • Objavljeno: Petak, 29.07.2016.
  • Broj pregleda: 508
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povremenim ispravljanjem kralježnice ćete ukloniti bolove i osjećaj napetosti. Zdrava kralježnica daje visoku razinu energije i omogućava aktivan život. Mišići su najodgovorniji za održavanje stabilnosti kralježnice.

Dobra povezanost uma i tijela je ključna za ravnotežu, koordinaciju i atletsku izdržljivost. Za kralježnicu možemo reći da je dom svih završetaka glavnih živaca. Djeluje poput mreže tijela. Šalje i prima poruke. Omogućava komunikaciju između tjelesnih stanica i živčanih stanica unutar mozga.

Tijelo u pravilu uvijek daje znakove kada nešto nije kako treba. Osluškivanjem tijela ćete pravovremeno saznati da nešto trebate promijeniti kako biste poboljšali svoje zdravlje. Donosimo vam simptome koji upućuju da vam je potrebno ispravljanje položaja kralježnice.

Osjećate kroničnu napetost i bolove

Kronični bolovi i osjećaj napetosti su jedan od najčešći pokazatelja nepravilnog položaja kralježnice. Ako bolovi traju dulje vrijeme i šire se na područje nogu, stopala, gležnjeva i kukova, svakako se obratite liječniku.

Saznajte kako loše držanje uništava vaše zdravlje!

Ispravljanjem položaja kralježnice ćete smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova protiv bolova koji mogu imati štetne posljedice na zdravlje. Ako ćete nastaviti s fizičkom aktivnošću i redovitim vježbanjem, možete napraviti još veću štetu. Upravo iz tog razloga je vrlo važno obratiti se što prije liječniku.

Osjećate iznenadnu i oštru bol

Akutna bol koja se javlja tijekom treninga je vrlo čest pokazatelj nepravilnog položaja kralježnice. Ako osjećate bolove na području potkoljenice ili bokova, možete biti sigurni u to da s vašim tijelom nije nešto kako treba. Ispravljanje položaja kralježnice će vam pomoći uravnotežiti tijelo, ispraviti tetive, ligamente i mišiće.

Vodite aktivan životni stil

Aktivne osobe će definitivno uživati u prednostima ispravljanja položaja kralježnice. Vaši treninzi će biti još bolji, a izdržljivost sve veća. Kada je kralježnica u pravilnom položaju, tada mišići mogu pravilno raditi. Najvažnije od svega je to što ćete moći dodatno ojačati mišiće leđa. Na taj način će kralježnica uvijek biti u pravilnom položaju.

Provjerite kako pravilno držanje tijela utječe na vaše zdravlje!

Tijekom dana radite iste pokrete

Neke vrste posla, hobiji i kućanski poslovi zahtijevaju ponavljanje istih pokreta. Ponavljanje istih pokreta, bez mijenjanja položaja tijela, može imati negativan učinak na zglobove i držanje. Cjelodnevno sjedenje narušava zdravlje kralježnice, oslabljuje mišiće abdomena i leđa. Na taj način se povećava rizik od nastanka fizičkih ozljeda.

Često vodite borbu s glavoboljama

Glavobolje su u pravilu pokazatelj nekog problema. To može biti nepravilna prehrana, uzimanje nekih lijekova, poremećaji u radu kardiovaskularnog sustava ili nepravilan položaj kralježnice. Kada mišići vrata, ramena i gornjeg dijela leđa ne rade kako treba, javlja se napetost koja uzrokuje migrene i glavobolje.

Najčešći simptomi nepravilnog položaja kralježnice su bolovi koji se šire, potreba za rastezanjem i razgibavanjem, slabost mišića, bolovi na području ruku i nogu, jaki menstrualni bolovi, osjećaj žarenja i trnaca u rukama i stopalima, problemi sa zdravljem sinusa i nepravilan rad probavnog sustava.

Komentari

Najnovije

Najčitanije