Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Znate li sve o sunčanju?

Znate li sve o sunčanju?

Znate li sve o sunčanju?
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.07.2013.
  • Broj pregleda: 151
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Došlo je ljeto i vi ste sigurni da znate apsolutno sve što je potrebno da biste zaštitili kožu? Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi griješi u osnovnim pravilima sunčanja.

Preplanulost je privlačna, ali to ne znači da je potrebno narušiti zdravlje. Nepravilno izlaganje suncu može oštetiti vašu kožu, učiniti ju suhom i nadraženom, ubrzati proces starenja kože i, u najgorem slučaju, uzrokovati rak kože.

Trebam izgorjeti da bi potamnila

Opekotine i crvena koža su znak da je DNA u stanicama vaše kože oštećena.

UV zrake prodiru duboko u kožu i mijenjaju DNA u stanicama kože. Stanice koje su oštećene lako mutiraju, a zatim se nekontrolirano množe, što se događa kada je prisutan rak kože.

Ako ste svjetlije puti i vaša koža je sklonija opekotinama, imate veći rizik od nastanka oštećenja stanica kože.

Svi trebamo provoditi puno vremena na suncu kako bismo bili zdravi

Vitamin D je potreban za dobro zdravlje i proizvodi se kada tijelo izlažemo UV zrakama, ali i kada konzumiramo namirnice kao što je masna riba.

Uživajte u suncu sigurno i zapamtite da svakoj osobi treba različita količina vitamina D. Tako je, primjerice, za trudnice i starije osobe, poželjnije da se izlažu suncu češće, ali i sigurnije.

Proizvodi za samotamnjenje štite kožu od UV zračenja

Proizvodi za samotamnjenje ne služe ničemu osim da vašoj koži daju preplanuli izgled.

I dok neki uistinu sadrže zaštitni faktor, on vas štiti tek nekoliko sati od trenutka stavljanja, za razliku od krema za sunčanje.

Zaštita neće trajati dugo. Nikada ne biste smjeli proizvode za samotamnjenje koristiti kao zamjenu za kreme za zaštitu od sunca.

Moja koža uvijek pocrveni na suncu - ovo nisu opekotine, već proces tamnjenja

Ako vaša koža poprimi crvenu boju, bilo kojeg intenziteta, to nije proces tamnjenja, već opekotina. Iako vas ne peče niti se ljušti, DNA u stanicama kože je oštećen.

Zapamtite da je opekotina simptom koji ukazuje da tijelo pokušava popraviti nastalu štetu. Krvne žile se šire, dozvoljavajući imunološkom sustavu da brže odrađuje svoj posao.

Neću izgorjeti ako koristim zaštitnu kremu

Preporučamo da koristite kremu sa minimalnim zaštitnim faktorom 15. No, niti jedan zaštitni faktor vas neće zaštititi ako kremu ne nanosite pravilno i niti jedna krema ne pruža stopostotnu zaštitnu.

Kreme za sunčanje funkcioniraju tek onda kada ih koristite pravilno. One se lako ispiru i njihovo djelovanje se smanjuje pod utjecajem znojenja, stoga ju je potrebno često iznova nanositi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije