Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zubni kamenac

Zubni kamenac

Zubni kamenac
  • Objavljeno: Utorak, 24.03.2009.
  • Broj pregleda: 2.645
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je to?

Zubni kamenac je posljedica zapuštenog stanja zubi i usta. Obično je praćen vrlo neugodnim zadahom i zato je neophodno dva puta godišnje ići na čišćenje.

Na nečistim zubima se često nataloži zubni kamenac koji se sastoji od čvrstih dijelova sline, skinutih površinskih stanica jezika i usta, raznih bakterija, ostataka hrane, masti i bjelančevina. Kada se ovaj talog nakupi, nastaje zubni kamenac. On ne razara zub, ali nadražuje kožu desni i na taj način izaziva upalu. Desni obično nabubre, krvare, i na kraju se počinju povlačiti, a prazan prostor na zubu pokriva se novom naslagom kamenca. Naročito se obilno taloži na mjestima gdje ne postoji samočišćenje, kao što su neravne površine zubnih plombi, ali i kod loše postavljenih zuba. Dokazano je da se kod osoba čija slina sadrži visoke koncentracije kalcija, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac. Brojni mikroorganizmi svojim metabolizmom stvaraju kiselu sredinu, u kojoj je intenzivnije taloženje kalcijevih soli i drugih minerala, i ubrzano se stvara zubni kamenac. Pored toga, stvaranje zubnog kamenca zavisi i od uzrasta, pri čemu se on obilnije taloži kod starijih osoba, a smatra se da se do devete godine života i ne stvara.

Komentari

Najnovije

Najčitanije