Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što uzrokuje osjetljivost zubi?

Što uzrokuje osjetljivost zubi?

Što uzrokuje osjetljivost zubi?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.12.2016.
  • Broj pregleda: 356
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prečesto ispiranje usta

Ako prečesto koristite otopinu za ispiranje usta, možete oštetiti caklinu. To je zato što neki proizvodi sadrže kiselinu koja oštećuju zube i desni. Ograničite ispiranje na jednom ili dvaput dnevno. Ako su zubi još osjetljivi, posjetite stomatologa i zatražite savjet.

Kisele namirnice

Rajčice, limun i voćni sokovi mogu utjecati na osjetljivost zubi. Uživate li previše u kiselim namirnicama, postoji opasnost da ćete oštetiti caklinu.

Izbjeljivači zubi i neke zubne paste

Svatko želi divan i širok osmjeh kojeg krase bijeli zubi. No, pretjerivanje s proizvodima za izbjeljivanje i zubnim pastama koje sadrže peroksid, može oštetiti zube.

Ove namirnice izbjeljuju zube!

Parodontoza

Korijen zuba ima sitne cjevčice pomoću kojih osjećamo toplinu, hladnoću ili slatkoću. Korijen zuba je prekriven desnima. U slučaju parodontoze, zubno meso se povlači i otkriva osjetljivi korijen.

Prejako četkanje zubi

Ako koristite pretvrdu četkicu ili prejako četkate zube, zubno meso se može povući i potaknuti osjetljivost zubi. Prečvrsto četkanje zubi može oštetiti caklinu, zbog čega će zubi postati još osjetljiviji i mogu požutjeti.

Prečesta intervencija stomatologa

Ponekad se javlja osjetljivost zubi zbog čestog odlaska stomatologu. Čišćenje kamenca, poliranje, zamjena krunica i izrada plombi mogu dovesti do kratkoročne osjetljivosti zubi.

Do lijepih i zdravih zubi možete doći u samo 4 koraka!

Napukli zub

Žvakanje leda, tvrdih bombona ili drugih namirnica može dovesti do napuknuća zuba. Nakon napuknuća, živac zuba postaje osjetljiv. Pukotina se također može napuniti bakterijama što dovodi do upale i izaziva bol.

Škripanje ili stiskanje zubi

Zubna caklina je najjači materijal u tijelu, no nije otporna na škripanje ili stiskanje zubi. Tijekom vremena, obje navike mogu istrošiti caklinu što dovodi u opasnost zubne živce.

Karijes

Karijes najčešće otkrijemo kada osjetimo bol i nelagodu uslijed konzumiranja tople ili hladne namirnice, slatkiša ili udisanja zraka kroz usta. Najbolji način za zaštitu od karijesa je prakticirati dobru oralnu higijenu, jesti zdrave namirnice i redovito posjećivati stomatologa.

Komentari

Najnovije

Najčitanije