Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Utjecaj dijabetesa na oralno zdravlje

Utjecaj dijabetesa na oralno zdravlje

Utjecaj dijabetesa na oralno zdravlje
  • Objavljeno: Petak, 04.06.2010.
  • Broj pregleda: 1.934
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hrana se probavom razgrađuje do šećera koji se zove glukoza. Glukoza krvlju putuje u stanice i u njima se iz glukoze proizvodi energija za tijelo. Za ulazak glukoze u stanice neophodan je inzulin, hormon koji luči žlijezda gušterača. Ako se ne proizvodi dovoljno inzulina ili inzulin koji gušterača luči ne može djelovati, glukoza ne ulazi u stanice i raste njena razina u krvi. Taj poremećaj nazivamo šećerna bolest ili dijabetes.

Kako dijabetes utječe na oralno zdravlje?

Dijabetes može otežati vašem tijelu, uključujući i desnima, borbu protiv infekcija.
Loše kontrolirana razina krvnog šećera može uzrokovati slijedeće oralne probleme:

  • gingivitis
  • parodontitis
  • gubitak zuba
  • kandidiu, gljivičnu infekciju u ustima
  • suha usta
  • bolesti desni mogu se otežano liječiti kada imate dijabetes.

Osim u krvi, i u slini bolesnika sa šećernom bolesti, nalazimo glukozu, koja povećava kiselu reakciju sline.
U kiseloj se sredini, počinju razvijati gljivice. To je Candida albicans, koja u ustima izaziva crvenilo i stvara bjeličaste naslage.

U slučaju parodontitisa još je teže liječiti dijabetes, jer kao i svaka infekcija, infekcija u usnoj šupljini može pogoršati kontrolu dijabetesa, pa zato svako stanje treba brzo sanirati kako bi se negativni utjecaju sveli na najmanju moguću mjeru.

Zbog smanjene otpornosti organizma i bakterije izazivaju u ustima razne upale. Sluznica je suha, crvena, lagano otečena i vrlo osjetljiva. Desni krvare na najmanji podražaj. Takve upale ubrzo napreduju, uzrokujući gingivitis, zatim parodontitis do uništenja kosti. U ustima se često osjeća zadah acetona, a zbog kiselog medija pojačano je obolijevanje od karijesa i parodontnih bolesti. Zato je potrebna je pojačana oralna higijena. To podrazumijeva obavezno pranje zubi poslije svakog jela, NE upotrebljavati čačkalice već najsigurnije sredstvo za odstranjenje međuzubnog plaka i povremeno upotrebljavati antiseptik za usta.

VAŽNO JE  redovno liječenje šećerne bolesti, jačanje obrambenog sustava organizma te izbjegavanje stresa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije