Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Candida u organizmu - sastavni dio normalne mikroflore ali i uzročnik infekcija

Candida u organizmu - sastavni dio normalne mikroflore ali i uzročnik infekcija

Candida u organizmu - sastavni dio normalne mikroflore ali i uzročnik infekcija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.06.2013.
  • Broj pregleda: 371
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Procjenjuje se da jedna trećina zdravih osoba u organizmu ima gljivice iz roda Candida, a da pri tome nemaju nikakvih simptoma infekcije. Stoga se smatra da je ona sastavni dio normalne ljudske mikroflore. Ali, od određenim okolnostima može doći do njenog pretjeranog rasta i nastanka infekcije.

Postavlja se pitanje - kako je moguće da neki mikroorganizam može biti sastavni dio ljudske mikroflore, a ujedno izazvati infekciju?

Odgovor na to pitanje još uvijek nije u potpunosti jasan. Čini se da Candida u našem organizmu ima neke pozitivne učinke, pa ju stoga organizam prihvaća. S druge pak strane, Candida bi mogla doista biti patogen kojeg je teško eradicirati, ali je kontrolirana od strane normalne mikroflore.

Kod većine ljudi rizik od nastanka infekcije Candidom je mali jer je zastupljena u malom postotku u organizmu. Nekoliko studija je pokazalo da se samo 3 do 4 tisuće stanica Candide nalaze u 1 g crijevnog sadržaja, u odnosu na milijarde bakterija.

Unatoč relativno malom riziku od nastanka infekcije i sve većem broju lijekova protiv gljivica, učestalost infekcija Candidom raste, osobito kod bolničkih pacijenata.

Različiti oblici i uzroci infekcije

Infekcija Candidom (kandidijaza) se u organizmu može manifestirati kao sistematska i površinska.

Površinska kandidijaza se manifestira kao gljivična infekcija rodnice, infekcija usne šupljine ili zahvaćenost probavnog sustava. Kod sistemskog oblika dolazi do prodora gljivica u krvni optok što može dovesti do životne ugroženosti takvih pacijenata.

Jedan od uzroka porasta učestalosti infekcija Candidom je vrlo česta primjena antibiotika širokog spektra djelovanja. Antibiotici djeluju na bakterije, ali ne i na gljivice. Uništavanjem crijevne mikroflore Candida dobiva mogućnost rasta.

Drugi uzrok je povećana primjena kortikosteroida i drugih imnunosupresiva koji djeluju na imunološki sustav.

Gljivična infekcija rodnice

Najčešći oblik kandidijaze je gljivična infekcija rodnice koja zahvaća veliki broj žena osobito reproduktivne dobi. Manifestira se prije svega iscjetkom iz rodnice bijele boje, siraste konzistencije i bez mirisa s vrlo neugodnim simptomom svrbeža i peckanja intimnog područja. Infekcije se vrlo često ponavljaju.

Zdrava mikroflora i kompetentan imunološki sustav najvažniji su čimbenici u  sprječavanju širenja infekcije. Veliki broj kliničkih studija usmjerenih proučavanju pozitivnog učinka probiotika na sprječavanje pretjeranog rasta Candide pokazuje dobre rezultate i njihovu učinkovitost.

Ojačajte svoju obranu organizma od Candide s Bio-Kult® Candeom®

Bio-Kult® Candea ® sadrži sedam sojeva probiotičkih bakterija u kombinaciji s češnjakom i ekstraktom sjemenki grejpa.

Pomno odabrani probiotički sojevi osnažuju crijevnu mikrofloru i sprječavaju širenje i prianjanje patogenih gljivica u crijevima.

Češnjak i ekstrakt sjemenki grejpa pomažu u sprječavanju pretjeranog rasta gljivica u organizmu. Svakodnevnim uzimanjem Bio-Kult® Candee ® pomažete osnažiti prirodnu obranu svog organizma od pretjeranog širenja gljivice iz roda Candida te od pojave gljivične infekcije.

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 765
fax: +385 1 6595 700
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

Komentari

Najnovije

Najčitanije