Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Disanje pri porodu

Disanje pri porodu

Disanje pri porodu
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 3.605
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Disanje pri porodu samo je jedna od stvari na koje se unaprijed treba pripremiti. Uglavnom, tijekom poroda je najvažnije disati, bez obzira na tehniku koja se primjenjuje, ali treba disati. U trudu se žene napnu i ne dišu, što pridonosi povećanju bolova. Prilikom prijema u rađaonicu babice ženi daju kratke upute o tome kako disati, najčešći savjet jest udisanje na nos i izdisanje na usta. Razmišljanje o tome kako treba disati svraća pozornost s bolova.

Inače, u svijetu se već odavno primjenjuju različite tehnike poroda koje su nazvane po svojim autorima. Obično se "metoda" uči u tečajevima koji ženu ili ženu i supruga podučavaju ne samo disanju već se provodi cjelokupna priprema za provod i rade razne vježbe. Najpopularnije metode su slijedeće:

Lamaze ili Lamaze-Pavlov metoda - najpopularnija je metoda u Americi. Postala je popularna 1960-ih godina i bila je prva popularna metoda prirodnog poroda. Uče se vježbe disanja i koncentracije na neku fokusnu točku čime se zadržava prisebnost i kontrolira bol. Na ovaj način više kisika dolazi djetetu i mišićima maternice. Partner prati buduću majku kroz proces rađanja. Nazvana je po francuskom porodničaru Fredericku Lamazeu koji je autor metode.

Na prvi znak truda žena se treba koncentrirati na neki predmet, npr. točku na zidu i na taj način stvara vizualni stimulus koji ide izravno u mozak. Nakon toga žena radi veliki udah i nakon toga ritmično diše. Disanje je praćeno laganom masažom trbuha vrhovima prstiju po trbuhu i bokovima. Masaža je dodirni podražaj koji se također prenosi u mozak. Provodi je žena ili partner. Partner verbalno potiče ženu i stvara slušni podražaj za mozak. Rezultat je podraživanje mozga žene višestrukim stimulusima: vidnim, dodirnim, slušnim - koji dolaze u mozak prije bolnih osjeta i "pobija" se bol. Naravno, osjet boli ovisi i o kulturalnom okružju, odgoju, osobnoj osjetljivosti i kemijskim procesima u mozgu. Neke osobe idu k stomatologu bez anestezije, a druge plaču kad čupaju dlačice na obrvama. Tako da je i uspjeh ove metode u smanjenju bolova vrlo individualan i zahtjeva dobru psihičku pripremu i vježbanje.

Read metoda

Ova je metoda nastala 1930-ih kako bi pomogla majkama nositi se s očekivanjima i napetostima koje donosi porođaj. Koristi različite tehnike disanja za pojedina porodna doba.

LeBoyer metoda

Ova metoda propagira porod u mirnoj, zamračenoj sobi. Pokušava izbjeći pretjeranu stimulaciju djeteta i potiče rano vezivanje majke s djetetom postavljanjem djeteta na majčin trbuh nakon poroda. Majka ga nakon toga masira, a zatim ga otac okupa u toploj kupelji. Ova metoda se koristi i za tehnike poroda u vodi.

Bradley metoda

Ova se metoda još i naziva father-coached childbirth, odnosno porod koji vodi otac jer je otac tu "trener" koji vodi ženu kroz porod. On potiče normalne aktivnosti tijekom prvih stadija poroda. Žena ima zatvorene oči, unutarnji fokus na koji se koncentrira, vježba se duboka relaksacija i puno očevo sudjelovanje u porodu.

Komentari

Najnovije

Najčitanije