Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Gljivična infekcija ili nešto drugo?

Gljivična infekcija ili nešto drugo?

Gljivična infekcija ili nešto drugo?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.04.2014.
  • Broj pregleda: 876
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oko 75% žena barem jednom u životu ima gljivičnu infekciju. Najčešći simptomi su svrbež, osjećaj žarenja i pojačani iscjedak.

Iako su česte i jako neugodne, gljivične infekcije su rijetko kada ozbiljne. Dijagnosticiranje i tretiranje gljivične infekcije u ranoj fazi smanjuje svrbež i osjećaj žarenja već nakon nekoliko dana.

Nekoliko vrsta bakterija i ostalih organizama su normalno prisutni u vagini, uključujući i Candidu albicanis. Ona je prisutna na površini kože, u probavnom sustavu i vagini, ali u ravnoteži s ostalim bakterijama. Kada se ta ravnoteža naruši, može nastati gljivična infekcija.

Gljivična infekcija ne pripada skupini spolno prenosivih bolesti, ali ju muškarci mogu dobiti od svojih partnerica. Pokazalo se da oko 15% muškaraca dobije gljivičnu infekciju od svojih partnerica. Najčešći simptomi su peckanje, žarenje i guljenje kože na glaviću penisa.

Koja su stanja slična gljivičnoj infekciji?

Simptomi gljivične infekcije, kao što su svrbež, osjećaj žarenja i pojačani iscjedak, mogu biti simptomi nekih spolno prenosivih bolesti ili drugih oblika vaginalnih infekcija. Iz tog razloga se uvijek preporuča odlazak ginekologu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo je li u pitanju gljivična infekcija ili nešto drugo.

Ostali uzročnici svrbeži, osjećaja žarenja i pojačanog iscjetka mogu biti:

Bakterijska vaginoza

Ovo je infekcija uzrokovana bakterijom, a ne gljivicama. Bakterija, koja je inače prisutna u vagini, se može naglo proširiti i narušiti bakterijsku ravnotežu. Klasični znakovi su mokraća intenzivnog i sumnjivog mirisa i bol tijekom mokrenja.

Trihomonijaza

Ova infekcija je uzrokovana parazitom. On se obično širi putem seksa. Uz vaginalni svrbež, peckanje, i iscjedak neobičnog mirisa, najčešći simptomi uključuju crvenilo i oticanje stidnih usana. Bol pri mokrenju je još jedan mogući simptom.

Spolne bolesti

Nekoliko spolno prenosivih bolesti, kao što su herpes i gonoreja, mogu oponašati simptome gljivične infekcije. Ove spolno prenosive bolesti također mogu uzrokovati bolan spolni odnos, crvenilo ili oticanje stidnih usana.

Infekcija vrata maternice

Infekcije na području vrata maternice mogu uzrokovati simptome slične simptomima gljivične infekcije. Najčešći simptomi su peckanje tijekom mokrenja i spolnog odnosa.

Korištenje tampona

Nedovoljno često mijenjanje tampona može uzrokovati osjećaj žarenja, pojačani iscjedak, peckanje, svrbež i iritacije na dodir. Tampone je potrebno mijenjati najmanje svakih 5 do 6 sati ili više, ovisno o količini krvarenja.

Komentari

Najnovije

Najčitanije