Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

HPV

HPV

HPV
  • Objavljeno: Utorak, 24.11.2009.
  • Broj pregleda: 5.519
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O HPV-u

Infekcije Humanim Papiloma Virusom (HPV) najčešće su virusne spolno prenosive bolesti, unatoč tome veliki broj ljudi i dalje ne zna što je to.

Danas je poznato više od stotinu vrsta HPV koje su podijeljene u dvije skupine - VISOKOG i NISKOG rizika. HPV niskog rizika češće izaziva kondilome po vanjskom spolovilu i rodnici, dok HPV visokog rizika češće izaziva promjene sluznice ušća maternice (cerviksa), ali naravno oba mogu izazivati promjene na rodnici, vanjskom spolovilu i cerviksu.

HPV-u niskog rizika potreban je puno dulji vremenski period da izazove promjene poput onih koje izaziva HPV visokog rizika.

Promjene na cerviksu koje izaziva HPV nazivamo CIN-om (Cervikalna Intraepitelna Neoplazija), a  otkrivamo ih PAPA testom koji radimo uz redoviti ginekološki pregled.

CIN promjene dijelimo u tri stupnja:

CIN I ili blaga displazija je promjena koja zahvaća tek 1/3 debljine sluznice (epitela), mogućnost spontane regresije (povlačenja) ovakvog nalaza je čak do 60%. Rrazličita upalna stanja mogu također dovesti do promjene epitela pa se preporučuje učiniti i cervikalne briseve.

CIN II ili srednja displazija je promjena koja zahvaća do 2/3 debljine sluznice koja je u najvećem broju slučajeva povezana s HPV-om.

CIN III ili teška displazija i CIS (Carcinom in situ)  je promjena koja zahvaća cijelu debljinu sluznice bez daljnjeg prodora. Te promjene su uvijek povezane s HPV-om.

CIN promjene liječe se prema postupniku. Kod CIN I i CIN II se nakon ciljanog liječenja upale učini HPV tipizacija. Ako je ona negativna ili ako je pozitivan niski rizik preporučuje se ponovna kontrola PAPA testa nakon 4 mjeseca. Ako na ponovljenom PAPA testu i dalje imamo CIN promjenu, preporučuje se učiniti kolposkopiju. Ovisno o nalazu kolposkopije potrebno je provesti daljnju dijagnostiku (biopsiju) i liječenje. Kod HPV visokog rizika i kod CIN III odmah je potrebno učiniti kolposkopiju, te ovisno o nalazu kolposkopije provodi se daljnja dijagnostika (biopsija). Ukoliko je nalaz na cerviksu uredan, a promjene nalazimo na rodnici, potrebno je provesti terapiju rodnice. 6-8 tjedana nakon biopsije ponavlja se PAPA test. Ukoliko je i dalje prisutna CIN promjena uz kolposkopski nalaz na cerviksu potrebno je učiniti konizaciju.

Komentari

Najnovije

Najčitanije