Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.05.2011.
  • Broj pregleda: 2.453
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Infekcije mokraćnog sustava imaju neke uobičajene simptome: konstantna potreba za mokrenjem, pečenje, bolovi. Neugodni događaji koji slijede te početne simptome često se razvijaju velikom brzinom. Nažalost, dok dođemo do liječnika i dobijemo antibiotike u protiv infekcije već smo vjerojatno pretrpjeli dosta nelagode, a ponekad i veliku količinu boli. Što možemo učiniti?

Iako muškarci također mogu razviti ove infekcije, žene su više osjetljive zbog svoje anatomije. Naše navike, genetika, zdravstvena stana i drugi faktori čine nas osjetljivijima. Srećom, postoje mjere predostrožnosti koje žene mogu poduzeti kako bi spriječile infekcije mokraćnog sustava.

Glavni krivac za infekcije su bakterije, a način na koji su ženska tijela građena (jer je uretra puno kraća nego kod muškaraca), omogućuje da bakterije mnogo lakše dospiju u mjehur.

Kada je urin u mjehuru predugo ili mjehur nije potpuno ispražnjen, možete postati više osjetljivi na infekcije. Pijenje puno tekućine i češće mokrenje može pomoći spriječiti infekcije.

Mokrenje nakon spolnog odnosa je jedan od načina da se spriječe infekcije jer se smanjuje bakterijsko opterećenje.

Ponekad su geni krivi za fizičke strukture mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi ili pravilno funkcioniranje mokraćnog sustava. Međutim, to također može biti zbog naših loših navika.

Trudnoća može biti faktor s obzirom na promjene u anatomiji dna zdjelice. Tijekom trudnoće je puno lakše dehidrirati, što smanjuje učestalost mokrenja.
Neurološki poremećaji koje kontroliraju funkciju mokraćnog mjehura mogu pridonijeti infekciji, kao što to mogu i neki lijekovi. Također, žene s dijabetesom, pogotovo one žene s nekontroliranim dijabetesom, imaju veću vjerojatnost da razviju infekcije.

Savjeti za sprečavanje infekcija mokraćnog trakta

Nemojte zadržavati mokraću. Kao što smo rekli prije, želite da bakterije izađu iz vašeg tijela, a ne da se zadržavaju i množe. Pijte dovoljno vode!

Opustite se kada urinirate. Nemojte se zaustaviti na pola puta jer zvoni telefon ili je netko na vratima. Zapamtite: istjerajte sve bakterije!

Brišite se od naprijed prema natrag. Mala udaljenost od anusa do mokraćne cijevi može stvoriti još više prilika za infekciju.

Razmislite o dopunskim lijekovima za infekcije mokraćnog sustava. Sok od brusnice je popularan lijek koji može spriječiti prianjanje bakterija za mjehur. Ako mrzite okus soka od brusnice, ona je također dostupna u obliku kapsula.

Neliječene i ponavljajuće infekcije mogu biti teške i uzrokovati mnoge komplikacije. Infekcija bubrega je jedna od čestih posljedica. Kronične, neliječene infekcije mokraćnog trakta, također mogu dovesti do stvaranja ožiljaka i ometati pravilan rad mokraćnog sustava.

Komentari

Najnovije

Najčitanije