Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Izvanmaterična ili ektopična trudnoća

Izvanmaterična ili ektopična trudnoća

Izvanmaterična ili ektopična trudnoća
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 3.963
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Izvanmaterična trudnoća predstavlja svaku trudnoću u kojoj se oplođeno jajašce implatira izvan maternice, gdje nastupa razvoj embrija i placente. Najčešća lokacija (95-98%) izvanmaterične trudnoće je jajovod, mada su moguće i lokacije kao što je jajnik, abdominalna šupljina i vrat maternice (cerviks).

Svaka izvanmaterična trudnoća predstavlja po život opasnu situaciju za ženu ako se ne liječi, a najveća opasnost sastoji se u obilnom krvarenju u trbušnu šupljinu i šoku usljed iskrvarenja.

Razlozi nastajanja izvanmaterične trudnoće dijelimo u dvije osnovne grupacije:

Mehaničke nepravilnosti i prepreke u jajovodu

Najčešći razlog postojanju prepreka i oštećenja su prijašnje upale i operacije jajovoda. Preko 50% žena s izvanmateričnom trudnoćom imaju medicinsku povijest PID-a (Plevic Inflammatory Disease) ili zdjelične upalne bolesti najčešće uzrokovanu infekcijama klamidije, gonoreje i mikoplazme. Neke izvanmaterične trudnoće mogu biti uzrokovane anatomskim deformacijama jajovoda, endometriozom, kao i oštečenjima nastalim pri rupturi slijepog crijeva ili drugim abdominalnim operacijama, te prijašnjim izvanmateričnim trudnoćama.

Nepravilna peristaltika jajovoda

Nepravilni pokreti jajovoda čiji je glavni uzrok nedostatna funkcija jajnika (hipoplastični jajovodi). Ostali uzroci nepravilne peristaltike su oštećenja mišićnog sloja jajovoda kod postojanja priraslica i tumora u maloj zdjelici zbog čega je forma i funkcija jajovoda izmijenjena.

Manipulacija hormonima (posebice estrogenom i progesteronom) može usporiti normalna kretanja oplođenog jajašca u jajovodu i kao rezultat toga jajašce se može implatirati u samom jajovodu. Žene koje su ostale trudne usprkos uzimanju tableta na bazi progesterona kao kontracepcijskog sredstva imaju peterostruko više šanse za izvanmateričnom trudnoćom. Tableta za "jutro nakon" povezana je s deseterostukim povećanjem rizika ako ne uspije spriječiti trudnoću.

Jedna izvanmaterična trudnoća javlja se u prosijeku na svakih 40 do 100 trudnoća.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije