Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jeste li na dijeti?

Jeste li na dijeti?

Jeste li na dijeti?
  • Objavljeno: Petak, 05.02.2010.
  • Broj pregleda: 1.251
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nema debljine bez žderačine, kaže narod (i nastavlja s analogijom glede trudnoće, no to ne bi bilo damski dopisati). Ima li ipak izuzetaka? Istraživanja pokazuju da, vrlo vjerojatno, svatko ima svoju genetski uprogramiranu tjelesnu težinu od koje se ne može značajno odstupiti, barem ne na duži rok. Zato se i kaže kako je veća vjerojatnost da će se netko izliječiti od raka, nego da će skinuti dvadeset suvišnih kilograma i ostati takav kroz narednih pet godina. Naime, kad se jednom dostigne ta zacrtana težina, organizam ju nastoji i održati, bez obzira na to što mi činili. Ne čudi, stoga, što neki mogu jesti što i koliko žele, bez da zbog toga ostavljaju dublje tragove u pijesku - na užas onih koji ne mršave ni onda kad hranu samo gledaju. 

Istina, debljina može biti uzrokom mnogih zdravstvenih problema, no sve je više onih koji su zdravlje narušili upravo nekontroliranim dijetama. U auto-školi bi rekli: u kojoj se brzini uspinješ uzbrdo, u toj se trebaš i spustiti; inače mučiš auto. Izgubiti preko noći pet kila koje si skupljala mjesecima možeš jedino ako te noći - rodiš! 

Prije nego li se bacite na najnoviju dijetu analizirajte svoje prehrambene navike. Najmanje tjedan dana precizno bilježite sve ŠTO i KADA strpate u usta - i progutate, KAKO, GDJE i ZAŠTO. Ustanovit ćete možda da ne jedete samo onda kad ste gladni, kao što bi trebalo, nego (i) zato što: 

Bilo vam je vrijeme za jelo? To je u redu ako vam unutarnji sat za jelo zvoni samo tri puta dnevno; zvoni li 6, 7 puta - imate problem, a on je još veći ako jedete pogrešnu hranu;

Bilo vam je dosadno, bili ste u depresiji, bili ste bijesni, bili ste nečim oduševljeni? Napravite popis stvari koje ćete u takvim prilikama raditi, npr.: oprati prozore, oribati kadu, nazvati nekoga koga niste dugo čuli, otići frizeru... Otapanje hladnjaka i pospremanje smočnice nisu prikladni poslovi.

Nitko od ukućana nije htio pojesti, a bilo vam je šteta baciti u (pravu) kantu? Zamrznite. Nabavite svinju.

Bili ste u restoranu, porcija je bila obilna, a kad ne obližete tanjur čini vam se da bacate novac? Tražite da vam ostatak jela spakiraju za doma. I u puno bogatijim društvima to je sasvim normalno. Nije potrebno da pritom izmišljate pesa, osobito ako ste udati. (Kosti pakiraju posebno.) Međutim, i kod kuće čovjek može pojesti više no što je namjeravao, čak i mimo točke 1.-3., ako npr. jede uz TV, jede i čita, jede i s nekim brblja ili na neki drugi način gubi kontrolu nad količinama hrane koju trpa u se.

Jeli ste i usput pili? Dobro je znati da alkohol maskira osjećaj sitosti, što će reći: pijete li za vrijeme jela, u mozak će sa zakašnjenjem stići signal o tomu kada je dosta.

Prebrzo jedete tj. smazali ste glavno jelo dok su drugi još lovili zadnje rezance iz juhe? Istraživanja pokazuju da nakon što se p očne jesti treba nekih petnaestak minuta da tijelo registrira napunjenost. Jede li se prebrzo, taj stop-signal stigne kad je već prekasno, tj. kad su goleme količine hrane - onkraj usta. 

Dakle, nakon što ste pošteno vodili dnevnik gutanja tjedan dana i dobili tako uvid u svoje navike - odlučite možete li i hoćete li što mijenjati. Ključna riječ je - motivacija. Želite li doista nešto izmijeniti i smršaviti, ili su stalno nove dijete koje primjenjujete samo načinom da se mučite, isprikom za mnoge stvari koje ne možete zbog viška kilograma, "problemom" kojim si mažete oči, razlogom da se ne volite?

Napravite plan, no ne očekujte brzi rezultat: mijenjanje navike nije baš jednostavno. Možete se, primjerice, dogovoriti sami sa sobom da ćete jesti samo u 8 ujutro, u podne i u 19 sati, isključivo za potpuno pristavljenim stolom itd. U jednom se istraživanju vrlo djelotvornim pokazao dogovor da se jede za toaletnim stolićem pri čemu se žrtva za vrijeme hranjenja morala cijelo vrijeme gledati u zrcalo! 

Uz klasični savjet o više kretanja, (iako ne znam zašto se rintanje po kući u to ne ubraja!), djelotvorno je i - zaljubiti se. A u frizeraju sam čula za ženu koja se dugo i bezuspješno mučila s različitim dijetama, no smršaviti je uspjela tek kad je njezin muž - našao ljubavnicu. 

Postoji i alternativa: jedeš koliko hoćeš i što hoćeš. Ne gubiš, doduše, na kilaži, no dijete ti se lako pridržavati. Drugim riječima, odustani od isprobavanja svake nove dijete, prihvati se takvom kakva jesi, prestani se opterećivati kilogramima, uloži energiju u nešto novo i - pazi na muža.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije