Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako godine utječu na trudnoću

Kako godine utječu na trudnoću

Kako godine utječu na trudnoću
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.10.2012.
  • Broj pregleda: 7.334
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća od 20. do 24. godine

Vaše tijelo, emocionalno zdravlje i potencijalni rizici nisu isti u svim godinama. Mnogi stručnjaci ističu kako ne postoji pravo vrijeme za osnivanje obitelji. U dvadesetima ćete imati najviše energije za brigu oko djeteta, ali ćete biti slabijeg financijskog statusa. U tridesetima i četrdesetima ćete biti financijski stabilniji, ali ćete imati manju vjerojatnost za začeće i manje energije za aktivno provođenje vremena s djetetom.

Vaše tijelo

Ovo su najplodnije godine. Ali čak i u ovoj dobi postoji vjerojatnost da se začeće ne dogodi točno kada vi želite. Žena u dobi od 20. do 24. godine svaki mjesec ima oko 20% šanse da ostane trudna ako ne koristi zaštitu tijekom spolnog odnosa.

Kada se začeće dogodi, liječnik će mjeriti razinu krvnog tlaka tijekom svakog posjeta. Bez obzira na to što ste u ranim dvadesetima, postoji mali rizik od nastanka hipertenzije tijekom trudnoće. Novo istraživanje pokazuje da imate za 50% manji rizik od nastanka gestacijskog dijabetesa u odnosu na žene u četrdesetima. Iz tog razloga ističu da testiranje na gestacijski dijabetes nije potrebno kod žena mlađih od 25 godina.

Vaše emocionalno zdravlje

Kako doživljavate svoju trudnoću uvelike ovisi o trenutnoj životnoj situaciji. Neke žene koje odgađaju poslovni napredak kako bi postale majke mogu se ispočetka osjećati ogorčeno. Još jedan nedostatak je slika o vlastitom tijelu, što predstavlja problem velikom broju žena u ranim dvadesetima jer žene nakon toga postaju sve samopouzdanije i nauče voljeti svoje tijelo. Također žene u ovoj dobi mogu biti više fokusirane na brak nego na ostale dijelove života.

Rizici

Stopa pobačaja je u ovoj dobi oko 9.5%, najniža moguća. Vaša jajašca su još uvijek mlada pa je mala vjerojatnost da će se beba roditi s urođenim poremećajima kao što je Downov sindrom (tek 1 od 1.667) ili kromosomskim poremećajima (1 od 526). Ipak, novorođenčad s ovim poremećajima je najčešća kod žena u dvadesetima jer žene koje su starije od 35 godina češće odlaze na testove i mogu izabrati da prekinu trudnoću ako fetus ima urođeni defekt.

Komentari

Najnovije

Najčitanije