Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Menopauza

Menopauza

Menopauza
  • Objavljeno: Utorak, 30.06.2009.
  • Broj pregleda: 5.595
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Menopauza je prirodna tranzicija u životu žene kada prestane menstruirati i doživi hormonalne promjene u tijelu. To nije bolest ili poremećaj nego prirodna biološka promjena u životu svih žena. Ne dožive ga sve žene jednako: nekima je drago da menstruacije prilaze kraju dok druge osjećaju žalost što više ne mogu zatrudnjeti.

Što uzrokuje menopauzu

Menopauza je izravan rezultat prestanka rada jajnika i drastičnog pada hormona estrogena i progesterona. To stvara neredovitu mjesečnicu i kad se u nedovoljnoj količini proizvode hormoni, menstruacija prestaje. Smatra se da gubitak estrogena može pridonijeti mnogim simptomima vezanih za noćno znojenje i valove vrućine. Menopauza prosječno nastupa u 50-im godinama života. Žena može doživjeti preranu menopauzu u 40-im. To može biti iz više razloga: genetski, pušenje, trudnoća.

Hormoni

Estrogen je važan ženski spolni hormon koji je zadužen za razvoj grudi, rodnice i uterusa za vrijeme puberteta. Uz to utječe na krvne žile, srce, kosti, mozak, kožu i urinarni sustav. Progesteron je hormon koji se proizvodi u jajnicima i zadužen je za mjesečno odbacivanje krvi koje žena prolazi za vrijeme menstruacije. Također priprema maternicu za održavanje trudnoće.

Estrogeni sudjeluju u funkcioniranju nekoliko organa, bitni su za zdrave kosti i srce. Zbog toga smanjena razina hormona može predstavljati određenu opasnost za zdravlje. Na stranicama www.nutrafem.com.hr možete naći listu zdravstvenih rizika s kojima se možete suočiti i neke preventivne mjere s kojima ih možete minimalizirati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije