Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Menopauza / Alternativne metode liječenja

Menopauza / Alternativne metode liječenja

Menopauza / Alternativne metode liječenja
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.535
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Na isti način kao kod hormonskog nadomjestnog liječenja menopauzalnih tegoba, osnovni princip alternativnog pristupa je individualna prilagodba terapije. Pri tome se terapija i ovdje ravna prema osnovnom hormonskom deficitu vidljivom iz analize krvi s jedne strane, i prema intenzitetu, odnosno učestalosti i vrsti menopauzalnih tegoba. U najblažim oblicima preporuke obuhvaćaju savjete za prehranu, tjelovježbu kao i vitaminske dodatke prehrani (vitamin E i bioflavonoidi iz citrusa) i eventualno fitoprogesterone: 2% progesteronska krema (ProGest, Fem-Gest, Bio Balance, Ostadrerm, Progonol, ProBalance, Serenity) koja se nanosi na kožu jedanput na dan 1/4 do 1/2 čajne žličice tijekom tri tjedna svakog mjeseca. Vitamin E se uzima u obliku d-alfa-tokoferola 100 do 400 IU dva puta na dan, a bioflavonoidi s askorbinskom kiselinom (Flavonoid Complex) 200 mg 4 - 6 puta na dan. Ovo je ujedno i idealna shema kod pacijentica kod kojih ne postoji deficit testosterona i DHEAS. Kod intenzivnijih tegoba se uporedo s ovom terapijom savjetuje povećati unos fitoestrogena bilo putem prehrane ili odgovarajućih pripravaka (Phyto-Oestrol N). Konzumiranje 50 g sojinih bjelančevina na dan (soja, tofu, tempeh) zbog visokog sadržaja fitoestrogena i izoflavona smanjuje navale vrućine. Ostale namirnice bogate fitoestrogenima su indijski oraščić, kikiriki, zobene pahuljice, kukuruz, pšenica, jabuke i bademi. Dobra alternativna mogućnost je i uporaba homeopatskog pripravka cimicifuge racemosa (Refemin, Remifemin).

Mnogobrojni su čimbenici prehrane i načina života koji ne samo u ovom osjetljivom razdoblju života mogu ometati proizvodnju i ravnotežu hormona: prije svega su to uporaba rafiniranih životnih namirnica (rafinirani ugljikohidrati i osobito šećeri), alkohola i kofeina, pušenje, stres, prekomjerna tjelesna težina i drugi čimbenici (kronične bolesti, ginekološke tegobe, dugotrajno uzimanje lijekova itd). Preporučuje se koristiti zdrave, cjelovite namirnice uz što manje šećera. Izbjegavati brzu hranu, kofein i alkohol. Uz svaki obrok uzimati dovoljno bjelančevina, pri čemu se prednost daje bjelančevinama biljnog podrijetla: mahunarke, grah i soja predstavljaju bolji izvor proteina nego meso. Preporuke za dodatni unos vitamina obuhvaćaju 500 - 2.000 mg vitamina C u nekoliko doza, vitamin B5 (pantotenska kiselina) 500 do 1.000 mg na dan uz magnezij 300 do 400 mg/dan. Vrlo koristan je i cink u dozi od 15 do 30 mg/dan. Od ljekovitih biljaka preporučuje se sibirski ginseng koji je izuzetno koristan za nadbubrežne žlijezde, kako je jedan od njegovih sastojaka vezan za pregnenolon koji je prekursor DHEAS i kortizola. Uzima se u kapsulama od 100 mg dva puta na dan.

Redovita tjelovježba može smanjiti učestalost i jačinu navala vrućine, kao i ublažiti promjene raspoloženja i potištenosti prirodnim podizanjem koncentracije serotonina i endorfina u mozgu. Najbolji rezultati se postižu započinjanjem s redovitim tjelesnim aktivnostima još prije nastupa menopauze, u netreniranih osoba početak tjelovježbi u ovo vrijeme može izazvati navale vrućine. Najbolji oblici aktivnosti su brzo hodanje, plivanje, vožnja bicikla, plesanje i tai chi. Redovita tjelovježba ne samo da smanjuje intenzitet i učestalost menopauzalnih tegoba, već je i u izravnoj negativnoj vezi s nastankom raka dojke, raka jajnika i raka sluznice maternice.

Aromaterapija uključuje uporabu eteričkih ulja čiji djelotvorni sastojci mogu utjecati na uspostavljanje hormonske ravnoteže u žena koje prolaze kroz menopauzu. Za sveukupnu uravnoteženost preporučuju se uporaba kadulje, moračina i vodenog žilja u obliku losiona ili ulja za tijelo, kao i nanošenje na tijelo dva ili tri puta na dan. Kod navala vrućina savjetuje se udisanje paprene metvice ili bosiljka na papirnoj maramici tijekom dana.

Ajurveda je drevna indijska znanost o životu, koja se primjenjuje u Indiji proteklih 4.000 godina. Ključ savršenog zdravlja je prema ajurvedi ravnoteža, a temelj ovog pristupa je prosuđivanje osnovnog tipa kojem pripada neka osoba (doša). Doša podrazumijeva određena načela koja vrijede za tijelo i duh, prije svega određena metabolička načela koja upravljaju procesima unutar našeg tijela i duha. Razlikuju se tri osnovne doše: vata, pitta i kapha i sedam tjelesnih tipova. U sustavu suvremene zapadne medicine, nema pojmova koji bi se mogli usporediti s došama. Procjenom doše određuje se vrsta prehrane, kao i oblik aktivnosti koji određenom tipu osobe najbolje pristaje. Ajurvedski biljni pripravci koji se koriste u liječenju menopauzalnih tegoba zasnovani su na fitoestrogenima i fitoprogesteronima.

Refleksologija je alternativna znanost koja se temelji na načelu da se na stopalima nalaze refleksna područja koja odgovaraju svakom dijelu tijela. Masiranjem određenih refleksnih područja djelujemo na funkciju odgovarajućih organa i žlijezda. Tehnike masiranja stopala su puzanje palcem, puzanje prstom i okretanje prsta. Masiranje stopala ovim tehnikama, uz uporabu odgovarajućih krema zagrijava stopala i pospješuje osjećaj opuštenosti. Točke koje odgovaraju reprodukcijskim organima smještene su u predjelu pete i gležnja. Točka koja odgovara maternici nalazi se na pola puta između gležnja i pete, po dijagonali. Refleksne točke za jajnike nalaze se s vanjske strane gležnja. Iako je masaža refleksnih zona reprodukcijskih organa ovdje u središtu pažnje, treba masirati sve sustave jer je cijeli organizam međusobno povezan. Osobito se još preporuča masirati refleksno područje štitnjače, nadbubrežnih žlijezda i hipofize. Refleksna točka za štitnjaču se nalazi u osnovi nožnih prstiju, a nadbubrežnih žlijezda i hipofize je s gornje strane nožnog palca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije