Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Menstruacijski ciklus

Menstruacijski ciklus

Menstruacijski ciklus
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 5.387
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Menstruacijski ciklus je jedan od najsavršenijih, ali i najkompleksnijih bioloških sustava. On je rezultat usklađenoga, uzajamnog djelovanja nekoliko organa, odnosno žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem. Uredno menstruacijsko krvarenje, u pravilnim razmacima, najbolja je kontrola ispravnosti i valjanog djelovanja tog sustava. Najviša je razina kontrole i regulacije smještena u mozgu, odnosno njegovu dijelu nazvanom hipotalamus. Taj dio je brojnim vezama povezan sa svim ostalim dijelovima mozga. Ta spoznaja nam danas omogućuje razumijevanje kako se svi važni događaji u životu žene mogu odraziti na funkcioniranje menstruacijskog ciklusa. Stepenicu ispod je hipofiza, žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem koja ima središnje mjesto u radu svih ostalih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, čiji hormoni stimuliraju rad jajnika, ali i drugih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde). Slijede jajnici koji svojim cikličkim radom, odnosno svojim hormonima koji se sintetiziraju u tom ciklusu određuju cijeli organizam žene u užem smislu. Rezultat cikličkog rada jajnika je i dozrijevanje jajne stanice; ženske spolne stanice koja sjedinjena s muškom spolnom stanicom čini novi život.

Posljednji, periferni dio cijelog sustava je maternica, odnosno njezina sluznica, endometrij, čija je sudbina, odnosno rast, stručno rečeno proliferacija, njezin opstanak ili propadanje, što rezultira krvarenjem, direktna posljedica stalnog djelovanja hormona jajnika. Sva četiri dijela sustava rade ciklički, dakle imaju svoj ciklus i povezani su uzajamnim, dvosmjernim vezama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije