Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - II dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - II dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - II dio
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Broj pregleda: 984
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata i onih s visokim glikemijskim indeksom, uključujući alkohol

Treba imati na umu da svi ugljikohidrati nisu jednako stvoreni, pa tako jedan gram ugljikohidrata iz bijelog šećera ima drugačiji učinak na metabolizam od iste količine ugljikohidrata od borovnica. Razlika se mjeri glikemijskim indeksom, brojem koji pokazuje do koje će razine i kako brzo određena namirnica povisiti šećer u krvi. Bijeli kruh je na vrhu ljestvice i ima glikemijski indeks 100. Određene namirnice s visokim glikemijskim indeksom, kao što su pečeni krumpiri ili banane, mogu biti dio zdrave prehrane za neke osobe, što ovisi o metabolizmu koji je jedinstven za svakog pojedinca.

Iz prehrane bi trebalo što više izbaciti rafinirane ugljikohidrate, a to znači što manje konzumirati bijelu rižu i namirnice od bijelog brašna kao što su kolači, peciva, keksi, kruh, štapići, krekeri, pereci i tjestenina. Na minimum treba svesti konzumaciju gaziranih pića, kao i alkohola u svim oblicima, tj. koktele, vino, pivo i žestoka pića. Alkohol nije ništa drugo do šećer u obliku koji se upija u organizam tako da se njegovi učinci na mozak osjećaju već za nekoliko minuta. Jedna od prvih promjena koju žene zamijete kad iz prehrane izbace prazne kalorije koje u sebi ima alkohol jest to da vrlo brzo gube suvišnu težinu, a mnoge također zamijete da nestaju i navale vrućine. To je zato što alkohol znatno ometa metabolizam estrogena i gotovo trenutačno izaziva neravnotežu hormona - previše estrogena u krvi u odnosu na progesteron.

Slatkiše kao što su bomboni, keksi, kolači i sladoled, također treba izbaciti iz prehrane ili ih svesti na minimum. Kada se u tijelu uspostavi ravnoteža šećera u krvi i eikosanoida, smanjit će se i želja za takvom hranom, te ako se ponekad i konzumiraju slatkiši, osjećaj će biti potpuno drugačiji.

Treba imati na umu da će tijelo biti u stanju sagorjeti nagomilanu masnoću i održati inzulin i šećer u krvi u normalnim granicama samo kad se ne konzumiraju pretjerane količine krivih vrsta ugljikohidrata. U suprotnom, višak šećera u krvi pohranjivat će se u obliku masti, koja će se nakupljati ne samo na bokovima nego i na drugim, manje vidljivim mjestima, a to su arterije, srce i mozak.

Izazov je u tome da se pronađe količina i vrsta ugljikohidrata koja će omogućiti da se održi ili izgubi tjelesna težina. Naime svaka osoba je jedinka za sebe i potpuno drugačije reagira na istu količinu, kao i na istu vrstu unesenih ugljikohidrata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije