Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pravo žene na obje dojke

Pravo žene na obje dojke

Pravo žene na obje dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 2.437
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rekonstrukcija dojke

Nakon rekonstrukcije žene se lakše nose s bolešću i gubitkom te imaju kvalitetniji odnos u obitelji, na poslu i u društvu.

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 2000 novih slučajeva raka dojke, a ta je brojka iz godine u godinu u porastu. Nakon što se bolest manifestira i i odstrani dio ili cijela dojka, nameće se pitanje kako živjeti bez dojke, koja nije samo ?parni organ?, nego i ženski atribut čija je simetrija bitan čimbenik psihičke stabilnosti, a samim time i uspjeha daljnjeg liječenja. Naime, odstranjenje dojke za mnoge je žene psihofizička trauma, tako da se javljaju psihološki problemi, prije svega depresija, gubitak seksualne želje, ženstvenosti i samopouzdanja, osjećaj manje vrijednosti, strah od recidiva itd. Upravo zato je u porastu trend rekonstrukcije dojke (u SAD-u se do 30 posto žena odlučuje za rekonstrukciju) i postaje integralni dio liječenja raka dojke, pa se stoga mora predložiti svakoj bolesnici kod koje se predviđa odstranjenje dijela ili cijele dojke. Istraživanja su pokazala da se žene nakon rekonstrukcije dojke lakše nose s bolešću i gubitkom dijela tijela, te da imaju kvalitetniji odnos u obitelji, na poslu i u društvu.

Rekonstrukcija dojke ne ometa daljnje onkološko liječenje (kemoterapiju i zračenje) i oporavak, i ne utječe na stopu preživljavanja. Dosadašnja istraživanja pokazala su da nema ni učinka na recidiv karcinoma. Sve troškove rekonstrukcije nakon odstranjenja dojke zbog karcinoma, uključujući i implantat, snosi zdravstveno osiguranje

Komentari

Najnovije

Najčitanije