Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razlike između reumatoidnog artritisa i osteoartritisa

Razlike između reumatoidnog artritisa i osteoartritisa

Razlike između reumatoidnog artritisa i osteoartritisa
  • Objavljeno: Subota, 11.01.2014.
  • Broj pregleda: 979
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dvije različite bolesti

Veliki broj ljudi koji pati od artritisa pati i od osteoartritisa koji se javlja starenjem. No, postoji i drugi oblik artritisa, reumatoidni artritis koji je ozbiljna autoimuna bolesti.

Stručnjaci ističu da nisu svi oblici artritisa jednaki i da među njima postoje značajne razlike koje je važno poznavati.

Dob

I dok je osteoartritis bolest starijih ljudi, često uzrokovana godinama nedovoljne brige o tijelu, reumatoidni artritis se može javiti u bilo kojoj dobi, čak i kod djece.

Prosječna dob u kojoj se javlja reumatoidni artritis je između 30. i 50. godine, a osteoartritis se javlja kasnije u životu, osim ako ste pretrpjeli ozljedu ili prijelom kostiju.

Bolovi

Kod osteoartritisa hrskavica se tijekom vremena uništava i slabi, zbog čega se kosti trljaju jedna od drugu.

Kod reumatoidnog artritisa tijelo misli da je prisutan uljez kojeg treba iskorijeniti i napada zglobove bez razloga.

Dolazi do groznice, naticanja i drugih simptoma, koje ne primjećujemo kod osteoartritisa. Upala uzrokovana reumatoidnim artritisom može uzrokovati oštećenja srca, pluća i očiju.

Zglobovi

Obje bolesti zahvaćaju zglobove, ali ne nužno na istim mjestima. Reumatoidni artritis isprva zahvaća manje zglobove, primjerice na rukama ili nogama. Oni tada postaju crveni, topli i natečeni.

Osteoartritis zahvaća veće zglobove, koji nose tjelesnu težinu. Kukovi i koljena u pravilu najviše nastradaju.

Spol

Reumatoidni artritis se češće javlja kod žena. Također, simptomi reumatoidnog artritisa su izraženiji kod žena nego kod muškaraca.

Osteoartritis, s druge strane, se javlja podjednako kod oba spola, ali kod žena nešto kasnije. Naime, kod muškaraca se počne javljati u prosjeku u dobi od 55 godina, a kod žena kasnije u životu.

Uzročnici

Točan uzrok nastanka reumatoidnog artritisa i osteoartritisa nije poznat. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje nastanak upale. Genetika, hormoni, pušenje, bakterijske ili virusne infekcije mogu igrati ulogu u nastanku reumatoidnog artritisa.

Kod osteoartritisa rad imunološkog sustava nije ugrožen. Kombinacija dobi, genetike, ozljede zglobova, istrošenosti zglobova, pretilosti, hormona i slabih mišića najčešće igra ključnu ulogu.

Jutarnji simptomi

Osobe, koje pate od reumatoidnog artritisa, u jutarnjim satima imaju problema s bolovima idućih nekoliko sati.

Osteoartritis također može uzrokovati bolove nakon buđenja, ali oni u pravilu relativno brzo prođu nakon lagane fizičke aktivnosti.

Komentari

Najnovije

Najčitanije