Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razlozi zbog kojih osjećate bolove u grudima

Razlozi zbog kojih osjećate bolove u grudima

Razlozi zbog kojih osjećate bolove u grudima
  • Objavljeno: Subota, 13.09.2014.
  • Broj pregleda: 14.150
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Grudi ponekad mogu postati toliko osjetljive da vas i najblaži dodir boli. Generalno, nema razloga za brigu. Donosimo vam najčešće razloge za bolove u grudima. S nekoliko njih ste se sigurno susreli, a da ni ne znate.

PMS

Ovo je najuobičajeniji uzrok bolova u grudima. Dolazi do promjene u razini hormona. Bolovi u grudima su normalna tjelesna reakcija jer se dramatično mijenja razina estrogena. Grudi postaju veće i osjetljive, a najosjetljivije su dan prije same menstruacije. Ovakva vrsta boli se naziva ciklična bol jer je povezana s vašim menstrualnim ciklusom. Dobra vijest je da prođe nakon što menstruacija završi. Kontracepcijske pilule mogu pomoći jer sprječavaju ovulaciju i održavaju stabilnu razinu estrogena.

Intenzivno vježbate

Možda ste počeli dizati utege koji aktiviraju mišiće prsa. Bol u prsima je najčešće uzrokovana bolovima u mišićima. Ispod grudi, točnije, ispod samog tkiva grudi, se nalaze pektoralni mišići. Ljudi koji dugo nisu bili fizički aktivni pa iznenada počnu intenzivno vježbati, često osjećaju bolove na području pektoralnih mišića. Prestraše se i misle da je u pitanju simptom srčanog udara. Žene bolove pektoralnih mišića često zamijene s bolovima na području grudi i prva pomisao često bude da je u pitanju simptom raka dojke.

Nešto ste istegnuli

Možda ste u posljednje vrijeme podizali nešto teško i možda ste istegnuli pektoralne mišiće ili mišiće ramena. Bolovi u mišićima ramena i vrata se često protežu na same grudi. Ako ste istegnuli mišić, odmarajte se i mažite kremom protiv bolova koja ima efekt hlađenja. Ako se bolovi ne smanje unutar 3 dana, ili ne prođu unutar tjedan dana, bilo bi dobro da se obratite liječniku kako bi vam mogao propisati odgovarajuće tablete protiv bolova.

Ne nosite odgovarajuću veličinu grudnjaka

Grudnjak krive veličine može uzrokovati ozbiljne posljedice na izgled i zdravlje vaših grudi. Ako je vaš grudnjak premali ili prevelik, grudi neće dobivati adekvatnu potporu, a grudnjak nosite gotovo svaki dan cijeli dan. Ako niste sigurni nosite li pravu veličinu grudnjaka, obratite se osoblju u trgovini donjim rubljem da vam pomogne naći pravu veličinu. Jednom kada obučete grudnjak koji vam odgovara, odmah ćete primijetiti razliku.

Ne nosite odgovarajući sportski grudnjak

Dobar sportski grudnjak je naročito važan za žene s velikim grudima. On će ih podržavati i spriječiti povlačenje tkiva grudi. Nedavno istraživanje je pokazalo da veliki broj žena koje trče svaki dan, naročito one koje trče na dulje staze, često osjećaju bolove u grudima. Da biste riješili ovaj problem, bit će vam potreban kvalitetan i udoban sportski grudnjak.

Pijete previše kave

Kava sama po sebi neće uzrokovati bolove u grudima, ali može uzrokovati osjećaj nelagode. Ako ste primijetili da se osjećaj nelagode povećava u dane kada pili puno kave, onda znate što je uzrok vašeg problema. Dnevno biste trebali piti najviše 3 šalice kave, a i manje ako ste osjetljiviji na kofein.

Generalno, trenutna osjetljivost grudi i bolovi u grudima nisu razlog za brigu. No, ako su bolovi prisutni konstantno i primjećujete da se pogoršavaju, trebali biste se obratiti liječniku.

Komentari

Najnovije

Najčitanije