Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Simptomi hormonalne neravnoteže

Simptomi hormonalne neravnoteže

Simptomi hormonalne neravnoteže
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.09.2013.
  • Broj pregleda: 7.228
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hormoni održavaju rad srca, reguliraju probavu i pospješuju koncentraciju. Ako se osjećate loše, moguće je da su razlog hormoni. Do hormonalne neravnoteže može doći zbog brojnih razloga, a neki od njih su stres, kronični umor i neuravnotežena prehrana.

Kronični umor

Ako svakodnevno spavate 8 sati, a i dalje se budite mrzovoljni i umorni, moguće je da je razina progesterona u tijelu preniska. Razina progesterona u tijelu u pravilu počinje opadati tijekom menopauze, ali nije neuobičajeno da opada već početkom tridesetih, kada jajnici počinju proizvoditi znatno manji broj jajašaca. Ovaj hormon regulira tjelesnu temperaturu, a preniska razina može uzrokovati nagle promjene tjelesne temperature, što rezultira nemirnim snom.

Rashladite i prozračite spavaću sobu prije spavanja. Jedite hranu bogatu vitaminom C. Ženama koje pate od manjka progesterona u tijelu preporučuje se 750 miligrama vitamina C dnevno. Ako imate problema s menstrualnim ciklusom, svakako posjetite ginekologa jer je moguće da je riječ o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Izražen PMS

Nagle promjene raspoloženja, glavobolja i nadutost su najčešći simptomi PMS-a. Ako prije menstruacije primjećujete da su simptomi alergija ili astme pogoršani, moguće je da imate problema s razinom progesterona u tijelu. Njegova razina se neposredno prije menstruacije naglo podiže, što može uzrokovati pogoršanje upalnih procesa u tijelu. S druge strane, tijekom prve polovice menstrualnog ciklusa se razina estrogena podiže pa se upalni procesi ublažavaju.

Nekoliko mjeseci vodite dnevnik menstrualnog ciklusa. Zabilježite svako pogoršanje simptoma astme i alergija. Podijelite zabilješke s ginekologom. On će vam pomoći da razina hormona tijekom menstrualnog ciklusa ostane, što je više moguće, uravnotežena.

Loše raspoloženje

Oko 50% osoba koje pate od depresije, imaju povišenu razinu hormona kortizola u tijelu. Konstantno visoka razina kortizola ometa funkcije mozga i proizvodnju serotonina i dopamina koji reguliraju raspoloženje. Vjerojatno već znate da je tjelovježba odlična za borbu protiv stresa, ali veliki broj ljudi radi osnovnu grešku, a to je da vježbaju predugo i prevelikim intenzitetom. Vježbajte oko 30 minuta kako biste smanjili razinu kortizola jer će sve iznad toga imati suprotan učinak.

Kombinirajte vježbe visokog intenziteta sa vježbama laganijeg intenziteta. 2 do 3 puta tjedno radite vježbe opuštanja koje smanjuju razinu kortizola, a 2 do 3 puta tjedno vježbajte visokim intenzitetom. Svakako trebate imati jedan dan odmora.

Koža je suha i svrbi

Konstanta suhoća kože je prvi znak problema s radom štitnjače. Hormoni štitnjače održavaju rad cjelokupnog organizma, a kada ih nema dovoljno, tijelo ne obavlja svoju funkciju. Ako ste već posjetili dermatologa, redovito hranite i njegujete kožu, a svejedno imate problema sa suhoćom kože i svrabom, svakako posjetite ginekologa.

Ostali simptomi problema sa štitnjačom mogu biti neobjašnjivo nakupljanje kilograma, krhki nokti i kosa. Možda ćete trebati raditi test krvi kako bi se ustanovilo je li s radom štitnjače sve u redu ili vam je potrebna terapija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije