Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što morate znati o glutenu?

Što morate znati o glutenu?

Što morate znati o glutenu?
  • Objavljeno: Subota, 31.05.2014.
  • Broj pregleda: 1.235
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sve veći broj ljudi prelazi na bezglutensku prehranu, a da uopće ni ne zna što je gluten niti koje namirnice ga sadrže.

Gluten je protein

Gluten je vrsta proteina koja se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama. No, gluten se također nalazi i u brojnim proizvodima kao što su miješani začini, gotovi začini za salatu, vitamini ili čak balzami za usne.

Gluten je jako teško u potpunosti eliminirati. Veliki broj ljudi misli da uopće ne unosi gluten, a u stvarnosti su samo izbacili proizvode na bazi pšenice jer misle da su oni jedini izvor glutena.

Gluten se ne nalazi u svakoj žitarici

Postoje žitarice koje prirodno ne sadrže gluten. To su riža , kukuruz i kokice, quinoa, amarant, heljda, proso, sirak i zob. Ove žitarice sadrže gluten samo ako su kontaminirane s pšenicom tijekom obrade.

Žitarice bez glutena se preporučuju za svakodnevnu prehranu jer sadrže vitamine, minerale, antioksidante i vlakna. Nažalost, ako želite konzumirati ove žitarice, a da budete sigurni da uistinu ne sadrže gluten, morat ćete ih uzimati od renomiranih proizvođača.

Gluten se nalazi i u procesuiranoj hrani

U današnje vrijeme proizvoda s glutenom ima više nego ikad. Čak i procesuirani proizvodi mogu sadržavati gluten. Morate dobro proučiti etiketu proizvoda i potražiti oznaku koja govori da ne sadrži gluten.

Čak i ako je naznačeno da ne sadrži gluten, proučite sastav proizvoda. Ako sadrži sastojke sa škrobom, kao što su krumpir ili grah, oni moraju biti cjeloviti i sadržavati sva vlakna i nutritivne tvari.

Izbacivanje glutena može biti dobro

Kod nekih ljudi gluten uzrokuje bolove u želucu i nadutost. To je najčešće slučaj kod  osoba koje pate od celijakije. Kod osoba, koje pate od celijakije, gluten oštećuje i uništava resice, sitne izrasline u tankom crijevu koje upijaju hranjive tvari i otpuštaju ih u krvotok. Kada se one oštete, dolazi do kronične pothranjenosti i iscrpljenosti.

No, čak i osobe koje ne pate od celijakije mogu imati koristi od bezglutenske prehrane jer kod nekih osoba može uzrokovati probavne tegobe i kroničan umor. Ako sumnjate na osjetljivost na gluten, izbacite ga na neko vrijeme i pomno proučavajte kako vaše tijelo reagira na bezglutensku prehranu.

Bezglutenska prehrana je složenija

Nije dobro samo izbaciti namirnice koje sadrže gluten, već je potrebno uvrstiti neke druge namirnice koje će nadoknaditi širok spektar nutritivnih tvari koje dobijete iz namirnica s glutenom. Ako ste iz prehrane izbacili bijelu tjesteninu ili rižu, nadomjestite ju crnom rižom ili quinoom.

Namirnice sa glutenom možete zamijeniti voćem i povrćem i orašastim plodovima. Ako ćete se držati osnovnih pravila zdrave prehrane, bezglutenska prehrana može biti dobra u svakom smislu jer potiče pomnije razmišljanje o tome što ćete jesti i planiranje obroka unaprijed.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Čarolija okusa na vašem blagdanskom stolu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije