Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što nam ubija libido?

Što nam ubija libido?

Što nam ubija libido?
 • Objavljeno: Četvrtak, 26.04.2012.
 • Broj pregleda: 9.947
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Vi i vaš partner gubite interes za seks? Niz fizioloških i psiholoških faktora može utjecati na vaš libido. Donosimo vam najčešće ubojice libida.

Stres

Možda ste osoba koja može učiniti mnogo stvari kada je pod stresom, ponekad čak i učinkovitije. Kada ste pod stresom, vjerojatno se nećete osjećati poželjno i vaš libido će biti na vrlo niskoj razini. Stres zbog posla, novca, obitelji ili prijatelja znatno može smanjiti libido. Kako biste razinu stresa držali pod kontrolom, probajte naučiti tehnike upravljanja stresom, koje su se pokazale izrazito korisnima ili, na kraju krajeva, potražite savjet stručnjaka ili liječnika.

Neriješene nesuglasice

Neriješene nesuglasice i problemi u odnosima su jedan od najčešćih ubojica seksualne želje. Emocionalna bliskost je uistinu važna, naročito za žene. Loša komunikacija, manjak povjerenja i razne prepirke mogu se negativno odraziti na libido. Najbolje bi bilo uvijek njegovati odnos kako bi on bio oaza mira, a ne bujica koja ubija seksualnu želju.

Alkohol

Piće ili dva vam vjerojatno neće naškoditi, ali poznato je da alkohol čini da se osjećate manje sputano u seksu. Alkohol također znatno smanjuje razinu libida. S druge strane, alkohol ne mora uvijek smanjiti libido osobe koja je pod utjecajem alkohola, ali može smanjiti zainteresiranost druge strane. Sve to vrijedi i za rekreativne droge, koje su se također pokazale kao moćan ubojica libida.

Premalo sna

Kada se probudite prerano ili pođete prekasno spavati, a niste se naspavali koliko je potrebno da bi organizam normalno funkcionirao, sigurno ćete primijetiti da ste manje zainteresirani za seks. Također su i poremećaji spavanja, kao što su nesanica i apneja, česti neprijatelji libida. Ukratko, premalo sna ometa rad cjelokupnog organizma pa i libida, stoga se naspavajte.

Roditeljstvo

Roditeljstvo nije to što ubija seksualni nagon, ali ubija ga premalo vremena za intimnost. Kako biste riješili taj problem, povremeno unajmite nekoga za čuvanje djece jer ćete na taj način moći njegovati svoj odnos s partnerom.

Lijekovi

Lijekovi se poprilično često povezuju s gubitkom libida, a najčešći su:

 • antidepresivi
 • lijekovi za tlak
 • antihistaminici
 • oralna kontracepcija
 • kemoterapija
 • lijekovi za liječenje HIV-a
 • finasteridi

Prelazak na drugi tip lijeka ili drugačija doza bi mogla riješiti problem. Ostale vrste lijekova također mogu utjecati na seksualni nagon, ali ne previše. Ako vaš seksualni nagon značajno opada prilikom konzumacije lijeka, razgovarajte sa svojim liječnikom. Nikada nemojte prestati s uzimanjem lijeka bez konzultacija s liječnikom.

Nisko samopouzdanje

Teško je osjećati se seksi ako je vaše samopoštovanje i samopouzdanje jako nisko jer tada ne cijenite sebe, ali ni svoj izgled. Ako vi ili partner imate nisko samopoštovanje i samopouzdanje, porazgovarajte jer je takve probleme najbolje riješiti uz pomoć partnera.

Pretilost

Pretilost je povezana s nedostatkom seksualnog užitka, seksualne želje, ali i poteškoćom kod seksualne izvedbe. Razlog nije potpuno jasan, ali može biti povezana s niskim samopoštovanjem, nezadovoljavajućom slikom tijela i drugim psihičkim problemima.

Problemi s erekcijom

Erektilna disfunkcija je drugačija vrsta seksualnog poremećaja, za razliku od gubitka libida. No, muškarci se onda poprilično brinu oko svoje izvedbe, a ta briga je ono što smanjuje njihov libido, a samim time i libido partnerice.

Niska razina testosterona

Testosteron povećava seksualni nagon. Kako muškarac stari, razina testosterona se počinje smanjivati. Međutim, nisu svi muškarci nužno pod utjecajem pada testosterona, ali važno je naglasiti da većina ipak jest. Testosteron je također povezan i sa seksualnim nagonom kod žena. No, hormonska ravnoteža žene je znatno složenija od hormonske ravnoteže muškarca. Kod muškaraca se terapija unosa testosterona putem sintetskog oblika pokazala izrazito učinkovitom i sigurnom, ali kod žena još uvijek nema nikakvih dokaza da je ta terapija učinkovita i sigurna.

Depresija

Ovo se ne čini poštenim. Naime, mnogi antidepresivi snižavaju libido, ali i sama depresija. Ako je vaš seksualni nagon na nezavidnoj razini, to može biti znak depresije. Klinička depresija je ozbiljno, ali izlječivo stanje.

Klimakterij

Oko polovice žena tvrdi da je osjetilo manjak seksualnog nagona za vrijeme menopauze, iako stručnjaci vjeruju da je važno održavati aktivan seksualni život. Simptomi menopauze, kao što su suhoća rodnice i bol tijekom spolnog odnosa, uistinu sam seksualni čin čine manje ugodnim. Međutim, hormonalne promjene nisu jedini problem. Naime, kako žena stari, tako stvara i drugačiju sliku o svom tijelu, koja je najčešće negativna. Tada je od izuzetne važnosti uloga partnera kako bi partnerici mogao vratiti samopoštovanje i samopouzdanje.

Premalo intimnosti

Seks bez intimnosti je definitivno ubojica libida. Intimnost nije samo ključna riječ za seks. Ako je vaš seksualni život loš, pokušajte više vremena uložiti u neseksualne trenutke s partnerom. Razgovori i razmjenjivanje nježnosti igraju važnu ulogu u takvim situacijama. Također je, vjerovali ili ne, za velik broj ljudi seks jedini način izražavanja ljubavi. Saznajte kako izraziti ljubav bez seksa. Što će intimnost vas i vašeg partnera biti na višoj razini, i seksualni nagon će rasti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije