Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što trebate znati o eboli?

Što trebate znati o eboli?

Što trebate znati o eboli?
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.08.2014.
  • Broj pregleda: 45
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Epidemija ebole, koja se trenutno događa na području Zapadne Afrike je zabrinula čitav svijet. Donosimo vam činjenice koje trebate znati o ovoj opasnoj i najčešće smrtonosnoj infekciji.

Što je ebola?

Ebola je teška bolest uzrokovana virusom ebole koji je prvi put prepoznat u Africi 1976. godine.

Rani simptomi mogu uključivati ​​povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u zglobovima i mišićima, bol u grlu i slabost, nakon čega slijedi proljev, povraćanje i bol u želucu. U nekim slučajevima, bolest uzrokuje osip, crvene oči, štucanje, unutarnje i vanjsko krvarenje.

Istraživanja su pokazala da čak 90% osoba, koje su zaražene ebolom, umiru od nje. Epidemija je trenutno prisutna u afričkim zemljama, uključujući Demokratsku Republiku Kongo, Sudan, Gabon, Obalu Bjelokosti, Ugandu, Gvineju i Liberiju.

Koliko je virus zarazan?

Nećete se zaraziti ebolom samo zato što ste bili u istoj prostoriji s osobom koja je zaražena. To nije virus kao što su virusi dišnog sustava, primjerice, gripa.

Ebola se prenosi samo putem tjelesnih izlučevina. Ako bilo koja tjelesna izlučevina završi u ustima, nosu ili očima druge osobe, druga osoba se može zaraziti. Virus može preživjeti na površini, stoga je potrebno oprezno rukovati svim predmetima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Kako se prenosi?

Čovjek nije prirodni domaćin virusu ebole, a vjeruje se da je prva zaražena osoba bila u kontaktu sa zaraženom životinjom. Životinje koje mogu biti zaražene ebolom su najčešće čimpanze, gorile, antilope i majmuni.

Nakon što se jedna osoba zarazi, bolest se može širiti s osobe na osobu putem krvi, sline, sluzi ili drugih tjelesnih izlučevina. U nekim zemljama se bolest proširila i na zdravstvene djelatnike jer nisu imali zaštitnu odjeću i maske. Ponovno korištenje zaraženih igala također može doprinijeti širenju bolesti.

Znanstvenici još uvijek ne znaju gdje ebola prirodno živi. Istraživanja su pokazala da šišmiši mogu biti zaraženi virusom i preživjeti bez ikakvih simptoma bolesti.

Postoji li lijek?

Lijek trenutno ne postoji. Do sada je testirano nekoliko cjepiva, ali niti jedno se nije pokazalo djelotvornim. Pacijenti se liječe terapijom koja uključuju infuziju, regulaciju razine kisika i krvnog tlaka, i prevenciju bilo kakvih komplikacija infekcije. Također, pažnja se posvećuje jačanju imuniteta pacijenata.

Koliko dugo traje oporavak?

Oporavak može trajati nekoliko tjedana. U pravilu je potrebno 2 tjedna da od trenutka zaraženosti primijetite prve simptome. Dosadašnje iskustva stručnjaka su pokazala da ako od ebole ne umrete unutar 2 tjedna nakon javljanja prvih simptoma, velika je vjerojatnost da ćete se oporaviti. Inkubacija, odnosno vrijeme koje provodite u izolaciji od trenutka prestanka simptoma, treba trajati najmanje 2 dana, a idealno bi bilo kada bi trajala 3 tjedna.

Kako bolest napreduje?

Simptomi se obično počnu javljati 8 do 10 dana nakon zaraženosti. Na početku se to može činiti kao gripa jer su prvi simptomi uistinu dosta slični simptomima gripe: glavobolja, groznica i bolovi. Ponekad može biti prisutan osip, proljev ili povraćanje.

Nakon nekog vremena, simptomi postaju sve teži. Pacijent počinje krvariti. Možda će primijetiti krv u urinu ili krvarenje ispod kože, iz očiju ili usta. No, krvarenje obično nije primarni uzrok smrti, već pucanje krvnih žila unutar tijela zbog kojih krvni tlak počinje padati toliko nisko da srce, bubrezi, jetra i drugi organi počinju otkazivati.

Komentari

Najnovije

Najčitanije