Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Svaka žena zaslužuje vrijeme za sebe

Svaka žena zaslužuje vrijeme za sebe

Svaka žena zaslužuje vrijeme za sebe
 • Objavljeno: Četvrtak, 01.01.2009.
 • Broj pregleda: 657
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Budite zdravi, poletni i spremni na sve!

Puno radite, po stresom ste i imate osjećaj kako se samo vama događaju loše stvari, i kako više ne možete?

U vama postoji želja za promjenom, ali uvijek odustanete jer ste umorni/gladni/loše volje. Niste jedini! Žene diljem svijeta osjećaju prazninu svakidašnjice. Od jutarnje kave, pripremanja ručka za djecu, posao, pranje, kuhanje, spremanje, peglanje... Recite STOP!

Svaka žena zaslužuje vrijeme za sebe. Za svoj dio mira. Već ste pokušali uskladiti vrijeme raznoranim planerima? Uvijek naiđe nešto neplanirano i na kraju morate odustati od vlastitih planova? To ne mora biti tako. Stvari koje se čine hitnima, nekad to doista i nisu. Naprimjer u kadi ste, nema nikoga doma i zazvoni telefon. Ionako ste pod stresom te mokra trčite prema telefonu, zaprskate pod, srušite sušilo za kosu, poskliznete se, uspijete se javiti, a s druge strane slušalice zove vas agencija koja želi da ispunite anketu.

Pokazalo se da razina stresa uglavnom pada preko dana, osim kod žena koje pokazuju nezadovoljstvo i zabrinutost za svoj izgled. Prema statistikama istraživači smatraju da su žene koje su pretjerano okupirane svojim tjelesnim izgledom osjetljive na brojne podsjetnike osobnog nesavršenstva kao što su obroci, fotografije atraktivnih žena u medijima i izrazi nezadovoljstva kada vide svoj odraz u ogledalu, nakon čega se to odražava na svakidašnjicu i nedostatak vremena.

Kako ostati zdrava, poletna, simpatična i spremna na svaku situaciju? Evo nekoliko savjeta:

1. Započnite dan zdravo!

U silnoj žurbi u kojoj se nalazi spremanje doručka, odlazak na posao, odvoženje djece u školu/vrtić, briga o ljubimcima, oblačenje itd. postat ćete puni stresa, te ćete na posao doći loše volje i puni negativne energije. Kako to izbjeći?

Ustajete li rano učinite si uslugu - isplanirajte jutro!

Neki se možda neće pronaći u sljedećim satnicama. Uzmite ono što vam odgovara, te ako izbacite pokoju minutu, zamjenite je s onim što je vama bitno.

Primjer savršenog jutra za duh i tijelo:

 • 1) 6:00 - 6:05 Buđenje
 • 2) 6:05 - 6:10 Tjelovježba - Razgibajte svoje tjelo za sve nadolazeće situacije. Osim što je dobro za liniju, također je dokazano da se tijekom dana razina stresa znatno smanji za čak 60%! Ne znate koje bi vježbe radili? Započnite s 10 čučnjeva, 15 trbušnjaka, napravite preklon i taknite rukama nožne prste 10 puta, podignite laktove i spojite šake, te se tijelom pomaknite 10 puta u desnu stranu, isto toliko i u ljevu.
 • 3) 6:10 - 6:25 Tuširanje - Probudite svoje tijelo kapljicama mlake vode!
 • 4) 6:25 - 6:45 Doručak! Najzdraviji početak dana. Umjesto da i ovo jutro nabrzinu složite sendvič s majonezom i kulenom, uzmite zdrave žitarice prelivene mlijekom, kuhano jaje, svježi sok od naranče (koji će na kvalitetan način zamjeniti kavu), papriku, neku svježu (sezonsko voće ima prednost) voćku i tost. Tijelo će vam biti zahvalno i garantirano nećete ubrzo osjetiti želju za hranom.
 • 5) 6:45 - 7:00 Odijevanje i šminkanje. Dobro bi bilo da vam prijeđe u naviku svaku večer ostaviti ono što ćete obući sutradan tako da vam ostane što više vremena za preparativnu kozmetiku.
 • 6) 7:00 - Kretanje na posao!

Posao - ovdje je izazvano najviše stresa. Sljedećih nekoliko natuknica govori vam kako se nositi s poslovnom svakodnevnicom.

2. Ne dajte se isprovocirati

Ovo je namjerno na prvom mjestu jer je i najbitnije. Koliko puta vas je klijent/stranka/šefica/šef isprovocirala/o? Što god da vam se na ovom području dogodilo, što god da vam je netko rekao, ostanite mirni. Vi ste ta sila. Imajte na umu da imate moć samokontrole, te da je zapravo jako smiješno što je netko nema (ovo se odnosi na personu koja se dere na vas, živčani, prijeti se). Zapamtite da vas NITKO ne može isprovocirati ako vi to ne dopustite!

3. Osmijeh na lice!

Osim što je lijek za dušu postoji još hrpa stvari koje osmjehom možete učiniti.

Možete:

 • nekom uljepšati dan
 • se osjećati sretnom
 • pobjediti stres
 • pokazati da ste vedra, simpatična i pristupačna osoba
 • nasmijati nekoga
 • širiti pozitivnu energiju
 • upoznati nekog novog
 • zaraditi kompliment...

4. Maknite se od tračeva

Dobro je poznato kako mi žene volimo pričati, a zna se dogoditi i da pričamo nekome iza leđa. Pokušajte kontrolirati svoje riječi i svoje misli. Slijedeći put kad vam kolegica prišapne najnoviji trač o "onoj novoj, šta nosi one babske iste cipele svaki dan i ulizuje se šefici", nabacite svoj najljepši osmijeh i nastavite raditi ono što radite. Budite dobri sa svima, možda ta ista kolegica baš trača vas, a možda kolegica s "babskim cipelama" uopće nije loša osoba. Između ostalog, radno mjesto sigurno nije mjesto za trač, a kolegice s istog, još manje povjerljive osobe. Želite li izbaciti sve iz sebe, radije nazovite prijateljicu kojoj vjerujete i koja nema veze s vašim poslom, nađite se na kavi i prepričavajte novosti, tračeve i događaje s posla do mile volje, bez da ikog povrijedite, a pritom se dobro nasmijte.

5. Imate dug u kasi/niste dovršili posao

Nema veze. Nemojte se uzrujavati. Prebrojite novce još jednom, ako fali, platite, drugi put budite pažljiviji. Kasnite s reportažom? Ostanite duže na poslu i završite ono što trebate. Za to ste plaćeni, koliko god da se čini nepravedno, to je vaš posao i vaša dužnost. Osim toga, završite li na vrijeme zaduženo, ili čak prije vremena, uvijek ćete ostaviti dobar dojam.

6. Pauza za ručak

Imate pauzu određeno vrijeme i umjesto da i danas pojedete čokoladu, sendvič ili čips, sa sobom uzmite ili kupite svježe voće, poput mandarina ili jabuka, nahranite se vitaminima te dobijte snage i volje za ostatak radnog vremena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije