Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Trudnoća i rak dojke

Trudnoća i rak dojke

Trudnoća i rak dojke
  • Objavljeno: Subota, 16.03.2013.
  • Broj pregleda: 4.597
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rizici

Rak dojke tijekom trudnoće je jako rijedak. Sve više žena se za trudnoću odluči kasnije u životu, zbog čega je rizik od nastanka raka dojke veći. Iz tog razloga, stručnjaci u budućnosti očekuju sve više slučajeva raka dojke tijekom trudnoće.

Trenutna istraživanja pokazuju da 1 od 10000 trudnica oboli od raka dojke tijekom trudnoće, koji je ujedno i najčešći oblik raka tijekom trudnoće.

Stanice u tijelu rastu, dijele se i množe. Kada je osoba mlada, stanice se dijele puno brže, sve dok ne postigne odraslu dob. Tada se stanice u većini dijelova tijela dijele samo onda kada trebaju zamijeniti stanice koje su umrle.

Stanice raka također rastu i množe se, zbog čega ih je ponekad teško razlikovati od normalnih stanica. Umjesto umiranja, kao što je to slučaj kod normalnih stanica, stanice raka se i dalje množe.

Hormoni kao što je estrogen omogućavaju rast normalnih stanica dojke, ali mogu potaknuti i rast stanica raka dojke.

Kako menstrualni ciklus utječe na rizik od nastanka raka dojke?

Žene koje su prvu menstruaciju dobile ranije (prije dobi od 12 godina) i koje ulaze u menopauzu kasnije (nakon dobi od 55 godina) imaju malo veći rizik od nastanka raka dojke, a stručnjaci vjeruju da je uzrok duža izloženost djelovanju hormona estrogena i progesterona.

Kako trudnoća utječe na rizik od nastanka raka dojke?

Tijekom trudnoće dolazi do raznih hormonalnih promjena. Kao prvo, tijekom trudnoće prestaju menstruacije i mijenja se razina hormona estrogena i progesterona. Žene koje nemaju djecu ili se odluče za prvu trudnoću nakon dobi od 30 godina, imaju malo veći rizik od nastanka raka dojke.

Kako dojenje utječe na rizik od nastanka raka dojke?

Neka istraživanja su pokazala da dojenje može smanjiti rizik od nastanka raka dojke. Ovo je točno samo za one žene koje doje 18 mjeseci do 2 godine. Znanstvenicima točan razlog još uvijek nije poznat, ali vjeruju da dojenje smanjuje ukupan broj menstrualnih ciklusa u životu žene, te da je manja izloženost hormonima glavni razlog smanjenja rizika.

Otkrivanje raka tijekom trudnoće

Kada trudnica otkrije rak dojke, obično ga otkrije u kasnijem stadiju, za razliku od žena koje nisu trudne. Ženine grudi tijekom trudnoće postaju osjetljivije, veće, te dolazi do rasta mliječnih žlijezdi. Zbog toga je teže otkriti rak dojke te se otkriva tek kada postane poprilično velik.

Mamogram tijekom trudnoće ne pokazuje sasvim točno stanje jer je tkivo dojke gušće. Vjeruje se da je mamogram tijekom trudnoće sasvim siguran i da u većini slučajeva pokazuje točno stanje. Razina zračenja tijekom mamograma je mala te je fokusirano isključivo na dojku. Za dodatnu zaštitu se može staviti zaštitni pojas ili prsluk koji će štititi ostale dijelove tijela.

Tijekom trudnoće je od velike važnosti rak otkriti što prije. Ako primijetite bilo kakvu promjenu tkiva dojke, obratite se liječniku.

Komentari

Najnovije

Najčitanije