Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Višeplodna trudnoća i njeni rizici

Višeplodna trudnoća i njeni rizici

Višeplodna trudnoća i njeni rizici
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.106
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoji nekoliko razloga koji uzrokuju višeplodnu trudnoću

  • nasljedne osobine: ako u ženinoj povijesti obitelji ima slučajeva višeplodne trudnoće
  • rasa: statistike govore da su u žena iz Afrike višeplodne trudnoće češće (npr. blizanci se češći kod Nigerijaca, nego kod Japanaca)
  • broj prijašnjih trudnoća: ako ste već imali višeplodnu trudnoću, velika mogućnost je da i drugi put dobijete blizance
  • kasnija trudnoća: žene koje zatrudne u kasnijim godinama, imaju veće mogućnosti za višeplodnu trudnoću
  • liječena neplodnost: liječenje neplodnosti lijekovima i medicinski potpomognuta oplodnja često rezultiraju višeplodnom trudnoćom

U višeplodnim trudnoćama u oko trećini slučajeva oplodi se samo jedno jajašce koje se u sljedećih nekoliko dana podijeli, a u svakoj polovici razvije se jedan zametak. U ostale dvije trećine slučajeva istovremeno se oplode dva jajašca i razviju dvije neidentične bebe. Po načinu oplodnje razlikujemo jednojajčane (identične) i dvojajčane (neidentične) blizance.

Jednojajčani blizanci pojavljuju se kada nakon podjele oplođenog jajašca u prvih 14 dana svaki blizanac dobije isti genetički materijal. Ti blizanci su genetički identični, s istim kromosomima i fizičkim karakteristikama. Istog su spola, imaju istu krvnu grupu, boju kose i očiju.

Dvojajčani blizanci su slični jedan drugome, više nego bilo koji drugi braća i sestre. Ovi blizanci začeti su u isto vrijeme ili jedan za drugim u istom menstrualnom ciklusu (što znači da takvi blizanci mogu imati i različite očeve). U prosjeku, dvojajčani blizanci dijele tek polovicu svojih gena, tako da mogu biti slični jedan drugome ili pak biti potpuno različiti - to je najuočljivije kod roditelja miješanih rasa, jedno dijete je jedne rase, a drugo je druge rase. Mogu biti istog spola, ali i ne moraju. Trudnoće s dvojajčanim blizancim su češće, a najveći utjecaj na to imaju naslijeđe, starost majke, rasa i broj prijašnjih trudnoća.

Nosite li trojke, četvorke, (petorke ...) oni mogu biti jednojajčani i dvojajčani (ili kombinacija oba tipa). Takve trudnoće su rijetke, trojke se pojavljuju u 1:7000 poroda, a petorke u 1:47 milijuna poroda. Sijamski blizanci su još rjeđi i uvijek su identični.

Ako želite znati hoće li blizanci biti identični, morat ćete se strpiti do rođenja ili čak čekati prvi rođendan kako biste otkrili odgovor na ovo pitanje. Najjednostavniji način za raspoznavanje dvojajčanih blizanaca je i najočigledniji - djevojčica i dječak blizanci nikad nisu jednojajčani pa će vam ultrazvuk u sredini trudnoće pokazati ono što želite znati. Ako na prvom ultrazvuku saznate da nosite blizance i to prije 12. tjedna (nakon toga nije pouzdano), zamolite liječnika da pogleda posteljice. Jedna posteljica najvjerojatnije znači jednojajčane blizance. Dvije posteljice mogu značiti i jedno i drugo.

Nakon poroda posteljica vam može reći dosta toga. Ako je posteljica jednodijelna, blizanci su jednojajčani, ako su dvije pomiješane ili odvojene, mogu biti i jednojajčani i dvojajčani blizanci. Po rođenju se može iz pupkovine uzeti krv za analizu genetičkih markera, kao što su krvna grupa, serum protein, enzimi ili najtočnije od svih - DNA test.

Naposlijetku, kako vaši istospolni blizanci odrastaju, izravni zaključci mogu biti vanjski izgled, npr. boja kose, boja očiju, oblik ušne školjke i vrijeme izbijanja zubi.

Tijekom trudnoće trebate paziti na unos kalcija, željeza (zbog anemije) i folne kiseline. Jedite brokulu, ribu, pijte mlijeko ili sok od naranče te ostalu hranu i tekućinu bogatu kalcijem. Majke s višeplodnom trudnoćom trebaju prosječno 1,600-2,000 miligrama kalcija svaki dan. U nedostatku željeza dolazi do smanjenja apetita, vrtoglavice, smanjene opskrbe kisikom u fetusa. Majke koje nose više beba dobivaju i više kilograma. Koliko kilograma možete dobiti, ovisi o vašoj težini prije trudnoće i broju fetusa.

Komentari

Najnovije

Najčitanije