Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vodič za zdravo srce u tridesetima

Vodič za zdravo srce u tridesetima

Vodič za zdravo srce u tridesetima
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.10.2010.
  • Broj pregleda: 3.627
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Budite mudri

Vi znate da se hamburger ne kvalificira kao zdrava hrana za srce. Isto vrijedi i za rođendansku tortu, dimljene sireve, te sve ostale namirnice natovarene mastima. Ali najveća opasnost za srce može biti u vašoj glavi, a ne u vašem tanjuru. Žene u tridesetima često misle da su premlade za bolesti srca, iako su već razvile ozbiljne faktore rizika. U stvari, čak 60 posto žena ispod 40 godina ima barem jedan faktor visokog rizika, kao što je pušenje, povišen kolesterol ili pretilost. Gotovo 20 posto žena nikada nije imalo test kolesterola u krvi, iako se preporučuje jedan najmanje svakih pet godina, s početkom u dvadesetim godinama. Još uvijek imate dovoljno vremena prije nego što dođete u godine stvarno visokog rizika. Posjetite liječnika kako bi obavili pregled, a zatim krenite ozbiljno s odvikavanjem od pušenja, gubitkom težine, pravilnom prehranom i vježbanjem.

Trebate li razmisliti o prestanku uzimanja kontracepcijskih pilula? Da, ako imate više od 35 godina, visoki kolesterol, nekontrolirano visok krvni tlak, BMI preko 30 ili pušite. Oralni kontraceptivi, pogotovo starije verzije s visokim dozama estrogena, pogoršavaju faktore rizika za bolesti srca i povećavaju šanse za krvne ugruške. Novije pilule s manjom dozom mogu biti sigurnije, iako ne postoje podaci koji bi to potvrdili. Ali, dok god nemate bilo koji od tih faktora rizika, možete sigurno koristiti pilule do dobi od 50 ili dok ne dođete u menopauzu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije