Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto ste mrzovoljni?

Zašto ste mrzovoljni?

Zašto ste mrzovoljni?
  • Objavljeno: Srijeda, 08.05.2013.
  • Broj pregleda: 3.503
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi s vremena na vrijeme postanemo mrzovoljni i loše raspoloženi, ali ako je mrzovolja prisutna svakodnevno i bez obzira na okruženje u kojem se nalazite, trebali biste potražiti objašnjenje za svoje raspoloženje.

Ako ste primijetili da vas sitnice sve lakše uzrujaju i učine mrzovoljnima cijeli dan, svakako trebate na tome poraditi jer trebate biti sretniji. Srećom, znanost pronalazi objašnjenje za gotovo sve, pa tako i za učestalu mrzovolju. Donosimo vam najčešće razloge mrzovolje, ali i načine pomoću kojih ih možete pobijediti.

Hormoni

Ako ste primijetili da ste mrzovoljni svaki mjesec otprilike u isto vrijeme, uzrok mogu biti hormoni. Kod žena se razina hormona mijenja tokom cijelog mjeseca. Jedan tjedan prije menstruacije se razina progesterona povećava, a zatim naglo pada, što može uzrokovati mrzovolju.

PMS, predmenstrualni sindrom, se smatra posljedicom nagle promjene razine estrogena i progesterona. Ova promjena se također javlja i kod žena koje su u perimenopauzi i menopauzi.

Rješenje

Ako ste mrzovoljni svaki mjesec u isto vrijeme, probajte povećati unos omega 3 masnih kiselina. Neka istraživanja su pokazala da značajno smanjuju simptome PMS-a i menopauze.

Kofein

Konzumacija kofeina, čak i u maloj mjeri, može uzrokovati tjeskobu i mrzovolju. Kofein stimulira mozak, a neka istraživanja su pokazala da može doći i do stvaranja ovisnosti o kofeinu. Kada je netko ovisan o kofeina, a ne unese kofein, osjeća simptome kao što su glavobolja, umor i česte promjene raspoloženja.

Rješenje

Dnevno biste trebali unositi 200mg (oko 2 čaše) pića s kofeinom.

Nedovoljan unos hrane

Vašem mozgu je glukoza izvor energije. Ako je razina šećera u krvi preniska, osjećat ćete se umorno, mrzovoljno i primijetit ćete poteškoće s koncentracijom.

Rješenje

Kako biste spriječili nagle promjene razine šećera u krvi, svaka 3 sata pojedite neku zdravu grickalicu.

Spavaća soba

Nije tajna da san utječe na raspoloženje. Ipak, možete biti umorni i mrzovoljni bez obzira na to koliko dugo spavate. Istraživanja su pokazala da čak i blaga svjetlost od televizora, sata ili lampe narušava san. Svjetlost smanjuje proizvodnju melatonina koji je zaslužan za kvalitetan san. Razmislite o tome kada se idući put probudite mrzovoljni.

Rješenje

Ugasite sve prije odlaska u krevet. Ako imate poteškoća s umirivanjem vlastitih misli, fokusirajte se na disanje i opustite tijelo.

Prehrana

Nezdrave namirnice za kojima posežete kada ste loše raspoloženi vas čine još mrzovoljnijima. Prekomjeran unos zasićenih masnih kiselina dokazano povećava rizik od nastanka depresije. Novija istraživanja su pokazala da nezdrava prehrana utječe i na rad mozga.

Rješenje

Unosite namirnice koje sadrže puno vitamina i minerala. Vaša prehrana se treba temeljiti na voću, povrću, nezasićenim masnim kiselinama i cjelovitim žitaricama.

Štitnjača

Štitnjača je žlijezda koja proizvodi hormone koji pomažu u regulaciji rada metabolizma. Ako patite od hipotireoze, štitnjača proizvodi premalo hormona. To vas čini umornima, mrzovoljnima i dolazi do čestih promjena raspoloženja. Ostali simptomi su pretjerana osjetljivost na hladnoću, suha koža, zatvor, krhki nokti i kosa.

Rješenje

Ako ste primijetili da patite od većine navedenih simptoma, svakako se obratite liječniku jer je hipotireoza izlječiva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije