Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zubi u trudnoći

Zubi u trudnoći

Zubi u trudnoći
  • Objavljeno: Utorak, 24.03.2009.
  • Broj pregleda: 2.737
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Od pripadnica ljepšeg spola često se čuju tvrdnje da su nakon trudnoće izgubile veliki broj zubi. Trudnoća i propadanje zubi dovođeni su u vezu od davnina. Međutim, koliko je njihova veza opravdana?

Trudnoća je fiziološko stanje i potiče važne odbrambene snage organizma buduće majke. Promjene koje se javljaju u organizmu trudnice svakodnevno se ispoljavaju na funkciju svih njenih organa i mogu se smatrati vrlo pozitivnim za njeno opće zdravstveno stanje.

U stomatološkim ordinacijama vrlo često možemo čuti izjavu žena koje su rađale da je trudnoća dovela do ubrzanog propadanja zubnog tkiva, do bolova koji su izazvani upalom pulpe, pa samim tim i vađenja problematičnih zubi.

Druga grupa žena se pak poziva na klimanje i ispadanje "zdravih" ili "bijelih" zubi kao posljedice propadanja desni i čitavog potpornog aparata zubi za vrijeme trudnoće.

Kiseli sadržaj u ustima

U trudnoći, posebno u prvim mjesecima, postoji često povraćanje kiselog sadržaja, što dovodi do lokalne acidoze (povećanja kiselosti) u usnoj šupljini i što može povećati kiselost.

Kiseli dentalni plak je primarni uzrok zubnog karijesa i svojim djelovanjem dovodi do dekalcifikacije tvrdih zubnih tkiva. U usnoj šupljini trudnica promjenjena je oralna flora, prisutan je veći broj acidofilnih bakterija, što povećava njihovu sklonost karijesu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije