Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Alergijski rinitis - bolest zapadne civilizacije

Alergijski rinitis - bolest zapadne civilizacije

Alergijski rinitis - bolest zapadne civilizacije
  • Objavljeno: Petak, 24.07.2015.
  • Broj pregleda: 7.456
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Alergije

Što je alergijski rinitis?

Računa se da je broj alergijskih bolesti dišnih putova u zemljama zapadne Europe svakih deset godina udvostručen.

U svijetu postoji trend stalnog porasta alergijskih bolesti, osobito u visoko razvijenim zemljama zapada, u kojim gotovo polovica stanovništva pati od alergijskog rinitisa, inače najčešće alergijske bolesti. Računa se da je broj alergijskih bolesti dišnih putova u zemljama zapadne Europe svakih deset godina udvostručen. U tranzicijskim zemljama taj trend još je izraženiji. Očito je da je porast broja alergijskih bolesti vezan za zapadnjački način života.

Glavne teorije nastanka alergijskog rinitisa su tzv. higijenska i ekološka teorija. Higijenska teorija tumači se promjenama imunog sustava koje nastaju zbog nedostatnog izlaganja bakterijama i virusima kao posljedica prevencije virusnih infekcija cijepljenjem kao i učestale i prekomjerne uporabe antibiotika u liječenju bakterijskih infekcija. To bi značilo da nije potrebno preuranjeno ni prečesto koristiti antibiotike.

Ekološka teorija tumači se izlaganjem čimbenicima iz okoline koji su potencijalni alergeni, a to su u prvom redu onečišćenja, način uređivanja doma, držanje kućnih ljubimaca, visoki udio konzervansa u hrani i dr. Studije pokazuju znatno veću učestalost alergijskih bolesti kod gradskog stanovništva u usporedbi sa seoskim.

Alergijski rinitis je kronična upala sluznice nosa uzrokovana nekim od alergena. Javlja se u dva osnovna oblika: perenijalni ili trajni i sezonski. Kod sezonskog oblika smetnje se javljaju u određenom dijelu godine, obično u razdoblju cvatnje (pelud!), a najčešći alergeni su peludi trava, stabala i korova. Kod perenijalnog oblika smetnje postoje većim dijelom godine jer je prisutna gotovo stalna izloženost alergenima, a najčešći alergeni su grinje, kućna prašina, dlake životinja, tekstilna vlakna 1. tanka, končasta struktura tkiva organa. 2. U prehrani, složeni ugljikohidrati (celuloza) koji nisu probavljivi.i sl. 

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!