Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Anafilaksija

Anafilaksija

Anafilaksija
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 9.450
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Alergije

Definicija anafilaksije

Anafilaksija je burna alergijska reakcija koja tipično zahvaća više organskih sistema i obično zahtijeva hitno liječenje. Anafilaksiju može uzrokovati niz čimbenika, ali se najčešće javlja kao odgovor na stranu bjelančevinu- iz hrane, lijek ili neki drugi vanjski alergen. Histamin (iz mastocita)  se obično oslobađa u velikim količinama i izaziva simptome koje nalazimo u anafilaksiji.

Mastociti se najvećim dijelom nalaze u koži, plućima i gastrointetsinalnom traktu, ali i u drugim dijelovima tijela. I vrlo male količine alergena dovode do otpuštanja cijele kaskade staničnih medijatora i pojave reakcije anafilaksije. Otpuštanje histamina izaziva niz kliničkih simptoma. Izrazito izaziva vazodilataciju koja uzrokuje hipotenziju i u nekim slučajevima - šok. Histamin može djelovati izravno na srce, a čini se da su pritom važni H1 i na H2 receptori. Mogu se javiti tahikardija, ali i ozbiljne ventrikularne aritmije. Mehanizam nastanka je već navedena izravna stimulacija histaminskih receptora, ali i refleksna tahikardija kao odgovor na hipotenziju.

Mogući su gastrointestinalni simptomi (grčevi, mučnina, povraćanje, proljev), respiratorni simptomi (nazalna kongestija, rinoreja, šmrcanje, suženje grla, laringelani edem i akutni bronhospazam), simptomi sa strane SŽS-a (epileptički napadaji, promjene ponašanja, najvjerojatnije zbog hipoksemije i cerebralne hipoperfuzije). Ipak najčešće kliničke manifestacije anafilaksije uključuju kožne simptome crvenilo, urtikariju i angioedem.

Anafilaksija tipično patofiziološki uključuje cijeli organizam i na početku se obično predstavlja simptomima gornjeg respiratornog trakta ili kožnim simptomima koji se vrlo brzo mogu razviti i ugroziti život. Smrt koja nastupa obično se javlja zbog asfiksije a rjeđe zbog komplikacija hipotenzije.

Na posljednjem 58. sastanku Američkog društva za alergiju, astmu i imunologiju, u ožujku 2002, navedeni su epidemiološki podaci o pojavi anafilaksije u općoj populaciji. U američkoj studiji iz 1990. godine utvrđeno je da je godišnja incidencija anafilaksije 21 epizoda na 100.000 stanovnika. No najnoviji podaci pokazuju kako je incidencija anafilaksije u SAD-u između 1.24 i 16.8% s 0.002% fatalnih ishoda. U zaključcima s tog sastanka navodi se kako se prava učestalost ne može utvrditi jer se svi slučajevi ne prijavljuju; kako su najvjerojatnije najčešći uzroci anafilaksije hrana i  lijekovi a posebno se spominje atopija kao rizični čimbenik.

Idiopatska anafilaksija je sindrom aktivacije mastocita koja se javlja iznenada bez poznatog uzroka. Učestalost takve idiopatske anafilaksije u pojedinih bolesnika može biti veoma različita - od samo jedne epizode, nekoliko ataka (do 6 godišnje) do vrlo čestih - više od 6 epizoda godišnje. U nekih se bolesnika nije prisutna urtikarija osim u napadajima anfilaksije, u drugih je obično prisutna kronična idiopatska urtikarija uz povremene epizode idiopatske anafilaksije.

Tvrdi se kako je obično pola takvih bolesnika atopičara, a u nekih se razvila anafilaksija na hranu, ili tijekom fizičkog napora. Može se zaključiti kako 100% bolesnika razvije kožnu reakciju, 63% ih ima opstrukciju gornjih dišnih putova, 39% razvije bronhospazam, 23% hipotenziju ili sinkopu, a 22% ima gastrointestinalne simptome.

U diferencijalnoj dijagnozi onih u kojih ne možemo pronaći uzrok anafilaksije treba ponovo razmotriti dijagnozu.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!