Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Angioedem

Angioedem

Angioedem
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 11.618
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Alergije

Što je angioedem?

Angioedem  ja alergijsko stanje koje obično zahvaća usne, usta, grlo, dišne puteve i oči. Izaziva naglo i katkad jako oticanje Budući da oticanje može omesti disanje, potrebna je hitna pomoć.

Kod angioedema, sluznica i tkivo ispod kože naglo nateknu zbog alergijske reakcije. U nekim je slučajevima oticalnje usta, grla i dišnih puteva tako jako da onemogućuje gutanje pa čak i disanje. Zato je za angioedem potrebno pozvati hitnu pomoć.

Upozorenje!

Svaka jaka alergija može u nekom trenutku prerasti u napadaj angioedema. Oticanje može utjecati na grlo i biti opasno po život ako se zatvore dišni putevi. Angioedem se može javiti istodobno s ANAFlLAKSIJOM, potencijalno smrtonosnom alergijskom reakcijom za koju je potrebna hitna pomoć.

Ako dobijete simptome angioedema ili imate teškoća s disanjem, odmah zovite hitnu pomoć.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!