Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Arteriovenska fistula

Arteriovenska fistula

Arteriovenska fistula
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 3.578
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Arterije i vene

Što je arteriovenska fistula?

Arteriovenska fistula je abnormalna veza između arterije i vene. Normalno, krv teče iz arterije u kapilare i u vene. Hranjive tvari i kisik u krvi putuju iz kapilara u tkiva u tijelu.

Kada imate arteriovensku fistulu, krv teče izravno iz arterije u venu, zaobilazeći kapilare. Kada se to dogodi, tkiva primaju manje krvi.

Arteriovenske fistule se obično javljaju u nogama, ali se mogu razviti u mozgu, plućima ili rukama.

Arteriovenske fistule mogu biti urođene (kongenitalne) ili se mogu razviti nakon nekih medicinskih postupaka. Arteriovenska fistula se može razviti i kao posljedica ozljede poput ubodnih rana ili rana od vatrenog oružja. Neliječenje može na kraju dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Za ljude koji imaju tešku bolest bubrega, arteriovenska fistula se ponekad stvara kirurški na podlakticama kako bi se olakšala dijaliza. Tada će liječnik pozorno pratiti stanje kako se ne bi razvile komplikacije.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!