Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Buergerova bolest

Buergerova bolest

Buergerova bolest
  • Objavljeno: Subota, 15.08.2015.
  • Broj pregleda: 10.758
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Arterije i vene

Što je Buergerova bolest?

Buergerova bolest je rijetka bolest arterija i vena na rukama i nogama. Kod Buergerove bolesti, krvne žile oteknu i mogu se zablokirati s krvnim ugruškom  (tromb). Ovo eventualno ošteti ili uništi kožno tkivo i može uzrokovati infekciju i gangrenu. Buergerova bolest se obično pojavi na rukama i nogama i može se proširiti kako bi utjecala na veća područja ruku i nogu.

Buergerova bolest je češća na Bliskom i Dalekom istoku. Bolest obično pogađa muškarce u dobi između 20 i 40 godina, te postaje češća kod žena.

Gotovo svatko s dijagnozom Buergerove bolest puši cigarete ili koristi druge oblike duhana, kao što je recimo duhan za žvakanje. Odvikavanje od svih oblika duhana je jedini način da se zaustavi bolest. Za one koji ne prestanu, amputacija svih ili dijela udova u konačnici može biti potrebna.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!