Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Atelektaza

Atelektaza

Atelektaza
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 3.745
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dišni sustav

Što je atelektaza?

Atelektaza, potpuni ili djelomični kolaps pluća, je moguća komplikacija mnogih problema s disanjem. Sluz u dišnim putovima nakon operacije, cistična fibroza, udisanje stranog tijela, teška astma i ozljede prsnog koša su među uobičajenim uzrocima atelektaze.

Za razliku od pneumotoraksa, što je zrak između prsnog koša i pluća, atelektaza se razvija kada su alveole unutar pluća ispuhane.

Količina plućnog tkiva koje je zahvaćeno atelektazom varira ovisno o uzroku. Simptomi također ovise o uzroku. Atelektaza može biti ozbiljno stanje jer ometa razmjenu kisika i ugljičnog dioksida u plućima. Liječenje ovisi o uzroku i težini kolapsa.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!