Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Azbestoza

Azbestoza

Azbestoza
  • Objavljeno: Subota, 15.08.2015.
  • Broj pregleda: 3.812
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dišni sustav

Što je azbestoza?

Azbestoza je poremećaj disanja uzrokovan udisanjem azbestnih vlakana. Dugotrajna izloženost tim vlaknima u plućima može uzrokovati stvaranje ožiljaka i nedostatak zraka. Simptomi mogu varirati od blagih do teških, a obično se pojavljuju nakon mnogo godina izloženosti.

Azbest je prirodni mineral otporan na toplinu. U prošlosti se koristio u proizvodima kao što su ploče za izolaciju, cement ili pločice.

Većina ljudi s azbestozom oboljela je na poslu prije nego što se počelo regulirati korištenje azbesta i azbestnih proizvoda sredinom 1970-ih. Liječenje se temelji na olakšavanju simptoma.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!