Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Teški akutni respiratorni sindrom (SARS)

Teški akutni respiratorni sindrom (SARS)

Teški akutni respiratorni sindrom (SARS)
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 4.593
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dišni sustav

Definicija SARS - a

Teški akutni respiratorni sindrom (Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) - epidemija zabilježena u više zemalja

Preliminarni nalazi upućuju na virusnog uzročnika bolesti

Istraživački timovi dvaju laboratorija, jednog u Njemačkoj, drugog u Hong Kongu, otkrili su u uzorcima uzetim od bolesnika sa slikom SARS-a, dijelove virusa iz porodice Paramyxoviridae.

To je tek prvi korak u konačnom razotkrivanju uzročnika spomenute bolesti. Prijašnji testovi provedeni u brojnim laboratorijima nisu uspjeli dokazati nikakvog uzročnika, bilo da se rasi o bakteriji ili virusu, uključujući prisutnost virusa influence, za kojeg je dokazano da može uzrokovati sličnu kliničku sliku, pogotovo stoga što je taj virus prisutan u pogođenim regijama svijeta. Upravo je neuspjeh u dokazivanju uzročnika SARS-a sugerirao da bi uzročnik nove, i do sada nepoznate bolesti mogao biti neki novi, za sada ne registrirani patogen.

Čvrsti dokazi o uzročniku za sada ne postoje. Stručnjaci napominju da će biti potrebna daljnja detaljnija ispitivanja koja bi eventualno mogla potvrditi o kojem se uzročniku zapravo radi.

Preliminarni rezultati u otkrivanju uzročnika tek su prvi korak ka njegovom dokazivanju, ali su neobično važni jer oni mogu preciznije usmjeriti daljnja istraživanja.

Otkriće uzročnika bilo bi od velike pomoći u kliničkoj medicini, jer bi liječnici mogli preciznije koristi lijekove u liječenju i sprječavanju bolesti. Osim pomoći u izboru prave terapije, otkrivanje uzročnika moglo bi pomoći u razvijanju dijagnostičkih metoda, koje bi bile od velike pomoći na razini bolnice, ali ina državnom i internacionalnom nivou u slučaju izbijanja većih epidemija. To bi također smanjilo veliki broj lažno pozitivnih slučajeva.

Na dan 19 ožujka, ukupni broj prijavljenih slučajeva za koje se sumnja da se radi o SARS iznosio je 264, dok je broj smrtnih slučajeva iznosio 9. Izvještaji su prikupljani iz 10 zemalja (Kanada, Kina, Singapur, Njemačka, Slovenija, Španjolska, Tajland, Velika Britanija, Vijetnam i SAD). Hong Kong i Hanoi u Vijetnamu, te Singapur najrizičnije su zone.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!