Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Upala pluća

Upala pluća

Upala pluća
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 33.474
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dišni sustav

Što je upala pluća?

Akutne upalne bolesti dišnog sustava najčešće su bolesti suvremenog čovjeka i čine dvije trećine svih infekcija. Pneumonija je najteža infekcija dišnog sustava i zaslužuje posebnu pozornost. Uzrokovana je različitim mikroorganizmima, a pojavljuje se u svim dobnim skupinama i u osoba s različitim kroničnim bolestima i oštećenjima obrambenog sustava. Pneumonija je najčešća i najteža, nerijetko i smrtonosna bolest u starijih ljudi.

Mnoge vrste upala pluća danas se uspješno liječe antibioticima i mirovanjem. Prevencija upale pluća je osnovni cilj, no ukoliko se bolest ipak razvije, najbolje su šanse za izlječenje ako se bolest dijagnosticira u ranom stadiju. Infekcija dovodi do upale plućnog tkiva, što otežava disanje bolesnika. Upala pluća često se razvija iz obične prehlade ili gripe, može biti povezana s nekim drugim bolestima, a može se razviti i kao potpuno samostalna bolest.

Upala pluća ili pneumonija je akutna infekcija plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola, tzv. intersticij. Uzrokovana je jednim od brojnih mogućih uzročnika: bakterijama, virusima, gljivicama, a može nastati i udisanjem (aspiracijom) prašine, kemijskih iritansa, hrane ili povraćenog sadržaja.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!